9 vragen aan Evert-Jan Hulshof, de nieuwe directeur

Sinds 1 juni is Evert-Jan Hulshof directeur van Veilig Verkeer Nederland. Wat is zijn achtergrond, waarom maakte hij de overstap van de Nationale Raad Zwemveiligheid en hoe ziet zijn aanpak eruit?

9 vragen aan Evert-Jan Hulshof, de nieuwe directeur

Wat spreekt je het meest aan in je nieuwe functie?

"Voor mij is de positieve maatschappelijke impact het belangrijkste. Bij de Tennisbond ging het erom zoveel mogelijk mensen sportief mee te laten doen en bij de Nationale Raad Zwemveiligheid dat iedereen leert zwemmen. Ik studeerde fiscaal recht (naast mijn carrière als tennisser). Dat is een heel mooi technisch vak, maar als belastingadviseur maakte ik rijkere mensen nog rijker. Ik ontdekte al vrij snel dat het leveren van een bijdrage aan de maatschappij voor mij veel belangrijker is. De missie van Veilig Verkeer Nederland, iedereen veilig over straat, raakt iedereen."

Hoe zien jouw (innovatie)plannen voor Veilig Verkeer Nederland eruit?

"De vereniging is al 85 jaar actief en heeft in die tijd veel bereikt. Er is een mooie inhoudelijke basis om op voort te bouwen. Om verkeersveiligheid continu te verbeteren en een voortrekkersrol op dat gebied te kunnen blijven vervullen moet Veilig Verkeer Nederland zich blijven ontwikkelen."

"Om verkeersveiligheid continu te verbeteren en een voortrekkersrol op dat gebied te kunnen blijven vervullen moet Veilig Verkeer Nederland zich blijven ontwikkelen."

Evert-Jan Hulshof - Directeur Veilig Verkeer Nederland

"We zullen steeds klaar moeten zijn voor de toekomst. In het domein verkeersveiligheid zijn veel mensen en organisaties actief, ieder met zijn eigen expertise. Het is belangrijk om de krachten op een slimme wijze te bundelen. Met iemand als bijvoorbeeld Cora van Nieuwenhuizen, de minister van Infrastructuur en Waterstaat, ben ik heel blij. Ik merk dat verkeersveiligheid hoog op haar agenda staat."

Je hebt veel ervaring in het werken met vrijwilligers. Ook bij VVN zijn vrijwilligers onmisbaar. Hoe zie jij dit?  

"Intrinsieke motivatie en betrokkenheid zijn bij vrijwilligers per definitie in hoge mate aanwezig. Ik vind dat een groot goed. De VVN-vrijwilligers vormen een fijnmazig lokaal netwerk van mensen met jarenlange praktijkervaring, dat vind ik belangrijk en ontzettend mooi! Ook is er veel praktische kennis en ervaring aanwezig in de beroepsorganisatie. Het leuke en tegelijkertijd ingewikkelde in de "emotie-organisatie" die Veilig Verkeer Nederland is: iedereen heeft daarin zijn eigen ideeën. Belangrijk is dat het leuk en gemakkelijk is om mee te doen en we samen één front vormen. Ik gebruik wel eens de metafoor van kikkers in de kruiwagen. Zoveel mogelijk erin krijgen, om ongeveer dezelfde kant op te gaan. Want uiteindelijk gaat het niet om de persoon, maar om de missie: Iedereen veilig over straat."

Welke eigenschappen kenmerken jou als persoon/leider? 

"Van anderen, zoals bij afscheidsgelegenheden, krijg ik altijd ongeveer hetzelfde terug: dat ik heel toegankelijk ben, dat ik gedreven ben en een verbinder. Dat klopt denk ik wel met mijn aard. En ik heb niet voor niets aan topsport (tennis) gedaan, ik hou van plezier en prestatie. Dat vind ik belangrijk: ik zie graag mensen samen presteren en organisaties (en dus mensen) groeien."

"Ik heb niet voor niets aan topsport (tennis) gedaan, ik hou van plezier en prestatie. Dat vind ik belangrijk: ik zie graag mensen samen presteren en organisaties (en dus mensen) groeien."

Evert-Jan Hulshof - Directeur Veilig Verkeer Nederland

Heb je persoonlijk ooit iets meegemaakt waardoor je werd geconfronteerd met het belang van verkeersveiligheid? 

"Ja. In 1992 is de vader van mijn toenmalige vriendin, nu mijn vrouw, verongelukt. Hij was nog maar 45 jaar en werd door een stomme fout van een derde betrokkene (auto) door een vrachtwagen overreden. Ik heb toen gezien hoe groot de impact is op een gezin en hun omgeving. Dat is ook waarom de missie van Veilig Verkeer Nederland mij persoonlijk raakt."

Waar word je écht gelukkig van? 

"Van nieuwe dingen doen en mensen/organisaties beter laten presteren. Ook word ik gelukkig van mijn kinderen zien groeien, nu zestien en negentien jaar en van het bijwonen van cabaretvoorstellingen. En natuurlijk van sporten, met name tennis."

Waar ben je trots op? 

"Op mijn kinderen en op het werk dat ik heb verricht. De complexe verenigingsorganisatie KNLTB heb ik als zeer jonge directeur (32 jaar) met mijn bestuur en de medewerkers financieel gezond gemaakt en geleid naar een koppositie binnen de sportwereld. De transitie bij het Nationaal Platform Zwembaden heeft geleid tot een herpositionering en de bijbehorende nieuwe organisatienaam Nationale Raad Zwemveiligheid."

Van welke vervoermiddelen maken jij en je gezin gebruik? 

"Trein, bus, auto, elektrische fiets, en de gewone fiets. En laatst heb ik met mijn zoon in Brussel een elektrische step uitgeprobeerd!"

Heb je een levensmotto? 

"Jazeker! Het leven is een mooie ontdekkingsreis. Blijf je verwonderen en geniet van de reis, met oog voor de omgeving en in verbinding met anderen. Bij sport en bedrijven gaat het vaak om het resultaat, maar het is net zo belangrijk om ook van de weg daarnaartoe te genieten."