Autorijden zonder winterjas is veiliger

Dikke winterjas: check. Handschoenen: check. Wollen sokken, door oma gebreid: check. Je bent goed voorbereid op de kou. Maar wist je dat het dragen van een winterjas of donsjack tijdens het autorijden gevaarlijk kan zijn?

Autorijden zonder winterjas is veiliger

Verwondingen door gordel

Met een winterjas of donsjack achter het stuur ben je minder mobiel en sluit de gordel vaak niet goed aan. Door de vulling in een winterjas zit er te veel ruimte tussen de gordel en het lichaam. Ook kan de riem verschuiven naar een kwetsbare plek, zoals de onderbuik. Als er een botsing of noodstop plaatsvindt, snijdt de riem dan diep in het lijf. Dat kan ernstige verwondingen veroorzaken aan zachte weefsels zoals de darmen, lever of milt en zelfs tot inwendige bloedingen leiden.

Crashtest volwassene en kind

Dat blijkt uit een crashtest van de Duitse verkeersorganisatie ADAC. Voor deze test werden twee poppen - een volwassene én een kind - met winterjas op een stoel en een kinderzitje vastgemaakt. De onderzoekers bootsten een ongeluk na met een snelheid van 16 km/uur, vergelijkbaar met een kopstaartbotsing in het stadsverkeer. Ook een crashtest van TODAY toont aan dat wanneer een kindje met winterjas stevig vast lijkt te zitten in een autostoeltje, het toch mis kan gaan. De jas zorgt er mogelijk voor dat hij of zij alsnog losjes in het zitje hangt.

De crashtest van ADAC

Als je gordel maar goed zit

Idealiter omvat de gordel de heupbeenderen bij volwassenen en de dijen bij kinderen, zonder te veel tussenlagen. Daarom adviseren we iedereen de winterjas uit te doen voor de rit of de jas óver de riem heen te dragen. Zit je kind in een zitje? Dan kun je het winterjasje of een kleedje over hem/haar draperen tegen de kou.