Einde zomervakantie: extra inspanningen voor veiligheid scholieren

Publicatiedatum:

Na een lange zomervakantie openen de eerste scholen maandag weer hun deuren. In de praktijk betekent dit meer verkeersdrukte en doorgaans helaas ook een ongevalspiek onder fietsende scholieren. Om het aantal ongevallen in deze periode terug te dringen schaalt Veilig Verkeer Nederland (VVN) de activiteiten rondom haar vernieuwde campagne 'Onze scholen zijn weer begonnen' dit jaar op.

Kick-off campagne Onze scholen zijn weer begonnen

Vandaag was de kick-off van de campagne 'Onze scholen zijn weer begonnen'. Op verschillende plekken in Nederland werd het gedicht 'Onze scholen zijn weer begonnen' live voorgedragen. Naast spandoeken en posters in het straatbeeld met de tekst 'Onze scholen zijn weer begonnen', verschijnt dezelfde boodschap dit jaar ook op het navigatiescherm van honderdduizenden automobilisten. Deze nieuwe manier van campagne voeren is mogelijk doordat verschillende navigatiediensten aan de campagne meewerken. Automobilisten kunnen fietsende scholieren helpen veilig op school te komen door vanaf maandag een gepaste snelheid te rijden in plaats van de maximumsnelheid. Ook helpt het wanneer automobilisten schoolzones mijden. Veilig Verkeer Nederland roept scholieren op hun fiets te controleren op gebreken en om de schoolroute samen met een volwassene vooraf te oefenen.

Beluister het gedicht ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ (spoken word).

Kies een gepaste snelheid

Te hard rijden is een belangrijke veroorzaker van veel verkeersongevallen. Naar schatting wordt een derde van alle dodelijke ongevallen direct of indirect veroorzaakt door een te hoge snelheid. Snelheidsreductie door gemotoriseerd verkeer is volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) daarmee één van de effectiefste maatregelen om de veiligheid van scholieren in het verkeer te vergroten.

Navigatie-providers aan zet 

Vanaf maandag ontvangen honderdduizenden automobilisten de boodschap om hun snelheid aan te passen voor fietsende scholieren. Dit gebeurt in de auto via het navigatiescherm. Het betreft een pilot met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waar aanbieders Waze, TomTom en Flitsmeister aan meedoen. De melding verschijnt vlak voor vertrek of direct na aankomst. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat) is hoopvol over de test en bijbehorende samenwerking met navigatiediensten. Ook laat van Nieuwenhuizen via een videoboodschap weten dat ze blij is dat veel gemeenten en provincies aansluiten bij de campagne van Veilig Verkeer Nederland (ca. 80%) en wijst tegelijkertijd op ieders eigen rol in het verkeer.

Minister Cora van Nieuwenhuizen: "Veiligheid moet altijd voorop staan. Daarom is het mooi dat automobilisten nu ook via navigatiediensten geïnformeerd worden over schoolkinderen die weer de weg op gaan."

Gevoel bij verkeersveiligheid  

Verkeersveiligheid is volgens Veilig Verkeer Nederland niet het eerste onderwerp waar iedereen aan denkt zodra zij de deur uitstappen. Terwijl dit wel goed zou zijn voor ieders veiligheid in het verkeer. Zeker nu scholen weer opengaan. Om ervoor te zorgen dat mensen meer gevoel krijgen bij het belang van verkeersveiligheid en in het bijzonder die van scholieren, lanceert VVN vandaag het gedicht 'Onze scholen zijn weer begonnen'. Het gedicht (spoken word) is geschreven door Justin Samgar en werd vandaag samen met scholieren op meerdere plekken in Nederland live voorgedragen.

Niet meer de standaard 

Naast snelheidsreductie kan Nederland in het verkeer ook nog winst behalen door vaker ongestoord en mobielvrij te rijden (MONO). Volgens Veilig Verkeer Nederland is het gebruik van een smartphone in het verkeer niet langer de standaard in ons land, maar komt het nog wel voor. Van alle automobilisten gebruikt een kwart (26%) de smartphone nog in de auto. Van hen geeft 16% aan tijdens het rijden berichtjes/appjes te lezen en typt 9% zelfs letterlijk berichtjes terug. Zo'n 7% houdt de aandacht minder bij het verkeer door tijdens het rijden met de telefoon aan het oor te bellen. De sociale omgeving van mensen keurt deze risicovolle handelingen volgens Veilig Verkeer Nederland steeds vaker af.

Toenemende betrokkenheid bedrijven 

Dat onveilig verkeersgedrag door de sociale omgeving steeds vaker wordt afgekeurd, is volgens Veilig Verkeer Nederland goed op te maken uit de toenemende betrokkenheid van bedrijven. Een voorbeeld hiervan is autoleasemaatschappij Athlon, een partner van Veilig Verkeer Nederland. Zij hebben duizenden klanten opgeroepen deze periode in het verkeer extra alert te zijn op fietsende scholieren en hiervoor hun snelheid aan te passen. Ook stelt Athlon haar medewerkers in staat om gastlessen te geven op bijvoorbeeld basisscholen van hun kinderen met verkeersveiligheid als centraal thema.