Elektrisch speelgoed: wel of niet in het verkeer?

Elektrische skateboards, -hoverboards en -steps: een populair cadeau voor de komende feestdagen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat deze voertuigen niet op de openbare weg mogen, ook niet op het fietspad of op de stoep. Zorg dus dat je dit speelgoed op veilig en volgens de regels gebruikt. 

hoverboard

Wij vroegen ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud* wat ze weten over deze bijzondere “voertuigen” die we ook wel aanduiden als Light Electric Vehicles (LEV’s). Het blijkt dat de regels in veel gevallen niet bekend zijn. Zo dacht bijvoorbeeld 54% van de ouders dat een hoverboard wel op de openbare weg mag, en 56% dacht dat een waveboard niet op het fietspad mag. 

Maar, hoe zit het dan met de regels?

Het grote aanbod aan vervoermiddelen die als speelgoed verkocht wordt maakt het er ook niet makkelijker op. Als je wilt nagaan of jouw speelgoed wel of niet op de openbare weg mag, moet je het onderscheid maken tussen elektrisch speelgoed en niet-elektrisch speelgoed. 

  • Gebruikers van niet-elektrisch speelgoed, zoals skateboards of skates, zijn voor de wet voetganger. Zij mogen dus op de stoep, en, als die er niet is, op het fietspad. 
  • Met elektrische voertuigen zijn de regels anders. Deze moeten via een aanvraag bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat eerst worden gekeurd door het RDW, om zo toestemming voor gebruik op de openbare weg te krijgen. In Nederland zijn 16 van deze elektrische vervoermiddelen goedgekeurd.
  • Elektrische 'vervoermiddelen' die als speelgoed worden verkocht, zoals elektrische steps, elektrische skateboards en hoverboards, mogen niet op de openbare weg, omdat deze geen goedkeuring hebben van het RDW. 

Leveranciers: neem je verantwoordelijkheid

Veilig Verkeer Nederland doet een oproep aan leveranciers van dit soort speelgoed om hun klanten hier beter over te informeren. "De aanbieders van elektrische vervoermiddelen moeten echt hun verantwoordelijkheid nemen en bij de verkoop klip en klaar aangeven of het betreffende vervoermiddel toegestaan is in het Nederlandse verkeer," zo bepleit Evert-Jan Hulshof, directeur van Veilig Verkeer Nederland.

Wetgeving is onderweg

Wetgeving omtrekt de elektrische vervoermiddelen als speelgoed is in de maak, en gaat een einde maken aan de onduidelijkheid. Op dit moment is het gebruik ervan in het verkeer ieder geval verboden. "Het is geen overbodige luxe om ouders en kinderen goed te informeren over hoe en waar je dit speelgoed mag gebruiken. Veiliger voor de kinderen zelf én voor andere verkeersdeelnemers," aldus Evert-Jan Hulshof. 

*Aan de 'VVN Kids on Wheels-poll' deden 420 ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar mee. Deze steekproef is representatief voor deze groep ouders in Nederland.