Vrijwilliger Hans Brekelmans over het fietsproject
"We richten ons, naast de Valkenswaardse basisscholen, sinds 2012 ook op het voortgezet onderwijs. Met behulp van de regionale Ambassadeur Fietsverlichting wisten we snel een ingang te vinden voor dit hartstikke nuttige fietsproject. Nu controleren we daar bijna 2.000 fietsen."
Hoe ziet de actie er uit?
"De actie die wij uitvoeren op het voortgezet onderwijs noemen we de 'Deurnese methode' naar voorbeeld van een naburige VVN afdeling. Er zijn meer dan 25 vrijwilligers betrokken bij de fietsverlichtingsactie in Valkenswaard. Vanuit de VVN afdeling begeleidt Frans Sengers de hele actie. Met de vrijwilligers controleren we zo mogelijk alle fietsen in één dag. Bij het verlaten van de school volgt een hercontrole. Goedgekeurde fietsen zijn herkenbaar aan een gekleurd trekbandje. Afgekeurde fietsen krijgen een stuurlabel en worden in aanwezigheid van de kinderen opnieuw gecontroleerd."
En wat doen ze met fietsen die niet in orde zijn?
"Door deze manier van werken weten we na afloop vrij exact hoeveel fietsen in orde zijn. Vorig jaar was dat 84% van de fietsen. Ouders van leerlingen wiens fiets niet in orde is, worden benaderd door de schoolleiding en gewezen op het nut van fietsverlichting bij donker weer."
"Een dankbare vader maakte vorig jaar deze foto en ik word zelfs op straat herkend. 'Hé, dat is die meneer van Veilig Verkeer.' Leuk toch? En ongetwijfeld bespaar je naar mijn gevoel verkeersslachtoffers als VVN-vrijwilliger."
Tot slot een tip voor andere vrijwilligers?
"Bereid je goed voor, leg contact met het VVN Steunpunt voor de materialen. Ga op zoek naar vrijwilligers, vaak senioren zoals ikzelf, en ga aan de slag. Het resultaat van fietsers met de juiste fietsverlichting en -reflectie stijgt hierdoor elk jaar."