Geen vrouwelijke variant verkeersborden

Een (zwangere) vrouw of lesbisch stel op verkeersborden bij zebrapaden? In Genève (Zwitserland) wordt dat voor 50% van deze borden realiteit. In Nederland gaat dit waarschijnlijk niet gebeuren: minister Cora van Nieuwenhuizen ziet zo'n wijziging omwille van de verkeersveiligheid niet zitten.

Geen vrouwelijke variant verkeersborden

PvdA-raadslid Marjolein Senden ziet graag dat gemeente Eindhoven de helft van alle poppetjes op verkeersborden en -lichten vervangt door vrouwen:

"De helft van Eindhoven bestaat uit vrouwen en die mogen ook in de openbare ruimte gezien worden. Ik denk dat we gewoon een representatieve afspiegeling van de samenleving moeten laten zien."

Uniformiteit en herkenbaarheid

Omdat uniforme verkeersborden bijdragen aan de verkeersveiligheid zijn wij en andere deskundigen, zoals kennisplatform CROW en verkeersbordenproducent HR Groep, geen voorstander van deze aanpassingen. Minister Cora van Nieuwenhuizen sluit zich daarbij aan:

„Het moet duidelijk zijn dat het om een mens gaat, dat is duidelijk op de borden zoals ze nu zijn en dat is waar het om gaat. Uniformiteit en herkenbaarheid zijn belangrijk voor de verkeersveiligheid. Verschillende borden zijn dus geen goed idee.”

Verkeersborden in Nederland

Om de uniformiteit van verkeersborden te bewaken zijn hierover afspraken vastgelegd in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV). De verkeersborden in Nederland zijn nu voorzien van een neutraal poppetje.

Wat is jouw mening over de verkeersborden? Laat het weten op Facebook!