Het verkeer van de toekomst: Experts in gesprek 

Hoe ziet de verkeersveilige weg van de toekomst - anno 2030 - eruit? Tijdens een brainstormsessie op ons hoofdkantoor bogen we ons met experts over deze kwestie. 

Het verkeer van de toekomst: Experts in gesprek 

Lindsy Szilvasi, Innovation Program Mager bij Studio WHY, leidt de brainstorm. Aan haar de taak om de hersenen te kraken van de aangeschoven experts: Joeri Jansen van reclamebureau Roorda, Zeger Schavemaker van Vialis, verkeerskundige Robin Inpijn en innovatie-expert Rembert Sierksma van Veilig Verkeer Nederland. Hoe ziet het verkeer eruit over tien jaar? Op naar een gezamenlijk concept!

Slimme infrastructuur

De vier heren, allen met hun eigen expertise weten veel te vertellen over de toekomst van het verkeer. "De laatste jaren is er al veel veranderd binnen de slimme infrastructuur”, zegt Zeger. "We 'verslimmen'. Apps houden ons dagelijks op de hoogte van zaken, zoals routes, parkeerplekken en files. We beschikken over zeer actuele reisinformatie en data zijn continu beschikbaar.

"De nieuwe generatie rijdt alleen nog op het navigatiesysteem en let niet meer op de bekende blauwe borden. Die technologie zet door, de wildgroei aan verkeersborden gaat dus verdwijnen.”

Zeger Schavemaker - Vialis

Andere fietscultuur 

Nederlanders worden steeds ouder en de toename van (elekrische) fietsen is enorm. Onder de groep senioren vinden relatief veel fietsongevallen plaats. Rembert: "Ook de groep 'Nieuwe Nederlanders' zal groeien. Zij kennen geen fietscultuur, kunnen vaak niet fietsen en leren dit hun kinderen daarom ook niet altijd. In 2030 zal dat invloed hebben op de verkeersveiligheid. Iets om nu al rekening mee te houden."

Duurzame vervoermiddelen 

We zijn een klein landje met veel weggebruikers. Zeker tijdens de spits. Maar dat gaat veranderen. Volgens deskundigen zal Nederland in 2030 een koploper zijn als het gaat om flexwerken. Dat zal ongetwijfeld invloed hebben op het verkeer. Ook zien we dat mensen steeds bewuster gaan leven. Mede daardoor ontstaat er een enorme toename van duurzame vervoermiddelen. In plaats van bezit, zullen meer en meer mensen voor gedeeld gebruik kiezen. Denk hierbij aan shared-diensten, zoals Snappcar en Swapfiets. Daarnaast is de verwachting, gezien de hectiek van vandaag de dag, dat mensen in de loop van de tijd op zoek gaan naar rust: 'Fear Of Missing Out' (FOMO) wordt 'Joy Of Missing Out' (JOMO). Minder appers in de auto en op de fiets dus.

Veilig Verkeer Nederland 1
Slimmere auto's
Veilig Verkeer Nederland 1
Meer elektrische fietsen

Autonoom rijden

Autonoom rijden gaat een toevlucht nemen. Joeri, communicatiespecialist: "Actuele informatie hoort bij de toekomst. Mensen willen weten wanneer er iemand in hun dode hoek zit, waar een opstopping zal plaatsvinden en hoe laat zij op hun bestemming aankomen. Deze informatie geeft ook prikkels, waardoor je als autobestuurder extra alert moet blijven." Hij vervolgt: "Kijken we naar de oorzaak van verkeersongelukken, dan is het gedrag van mensen de grootste boosdoener. Autonoom rijden gaat ons daarvoor oplossingen bieden."

Lindsy vraagt de mannen om verder te brainstormen. Er worden flink wat post-its geplakt en uiteindelijk rollen er mooie concepten uit. Duidelijk is: de omgeving dicteert primair het vervoer en de veiligheid staat voorop. In 2030 is er een duidelijke segmentatie van verschillende type verkeersgebieden: auto-, fiets- en voetgangersgebied, alle met verschillende reels voor in en buiten de stad.

Wegenbeloning

Infrastructuur, beschikbare data, slimme voertuigen, ze gaan een steeds grotere rol spelen en zullen de weggebruiker waarschuwen voor onveilige situaties. Doordat autonoom rijden een toevlucht gaat nemen, is er in de loop van de tijd steeds minder ruimte voor persoonlijk falen. Het verkeer wordt dus veiliger. Tegelijkertijd: doordat voertuigen straks in staat zijn volledig automatisch te rijden, ligt verveling op de loer. 'In-car entertainment' - vermaak tijdens het rijden - en 'gamification' - spelelemten gekoppeld aan verkeersgredrag - gaan mogelijk een belangrijke rol spelen. Ben je een nette chauffeur? Dan word je beloond. WEgenbelasting wordt wegenbeloning. En om je ondanks alle slimme technieken toch nog alert te houden, geeft een naast je zittend hologram - misschien wel je favoriete idool - handige rijtips of zingt een liedje. 

Niemand kan in de toekomst kijken. Maar met de mogelijkheden die er straks zijn, gaat iedereen in de toekomst - hopelijk meer dan nu - veilig over straat. Hoe denk jij dat het verkeer eruitziet in 2030? Laat het ons weten op Facebook!