“Hij reed na het ongeluk door, terwijl ik op de grond lag.”

Het zal je maar overkomen: een automobilist rijdt je van je fiets, sleurt je mee en gaat er daarna vandoor. Het gebeurde Veerle, een 24-jarige studente, afgelopen zomer. “Ik kan me soms gewoon niet voorstellen dat ik echt ben aangereden.”

Veilig Verkeer Nederland verkeersongeval Veerle een harde klap

Twee missende weken

We starten het verhaal bij het ziekenhuis. Van de momenten na het ongeluk kan Veerle zich namelijk niks herinneren. Wanneer ze over het ongeluk praat voelt het voor haar dan ook regelmatig alsof het haar verhaal niet is: “Ik werd voor mijn gevoel pas na twee weken weer wakker. Ik snapte niet wat ik in het ziekenhuis deed. Ik heb wel 80 keer aan mensen gevraagd wat er precies gebeurd was.”

Dat ze bijna niets meegekregen heeft is wellicht een geluk bij een ongeluk geweest, want de schade was groot. Een gebroken rug, sleutelbeen en ribben, twee klaplongen en een gescheurde milt: haar lijf kreeg het zwaar te verduren. Na het ongeluk lag Veerle ruim drie weken in het ziekenhuis en vervolgens nog 6 weken in een revalidatiecentrum.

Onderweg naar tennis

Ook de herinneringen van 24 uur voor het ongeluk zijn weg. Later hoorde Veerle dat ze onderweg was naar een tennisles toen ze met haar fiets een kruising wilde oversteken. Plotseling was daar een auto die vanaf de trambaan – waar deze niet thuishoorde – met een veel te hoge snelheid op haar afreed. Er volgde een harde klap en pas een flink stuk verderop viel ze van de auto op de grond.

Ondanks dat het overduidelijk om een ernstig verkeersongeval ging, reed de automobilist door. Later bleek zelfs dat hij de nummerplaten van de auto eraf had geschroefd, om weg te komen met wat er was gebeurd.

"Dat de automobilist is doorgereden heeft op mij een enorme indruk gemaakt en heeft tot veel woede, frustratie en onbegrip geleid."

De puzzelstukjes op zijn plaats krijgen

Na het ongeluk staat alles op zijn kop. Naast de lichamelijke schade heeft het ongeval ook een heleboel andere gevolgen. Zo ligt haar studieplan opeens overhoop en is er een rechtszaak op komst. Tijdens haar revalidatietraject is Veerle gelukkig erg goed opgevangen en heeft ze veel steun gehad aan haar therapeute. Maar de vragen rond het ongeluk knagen nog altijd aan haar.

"Ik zit heel erg met de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ik fietste altijd netjes. Ik kan me soms gewoon niet voorstellen dat ik echt ben aangereden."

Om een beter beeld te krijgen van de missende twee weken is ze bij de medische hulpverleners langsgegaan die haar hebben geholpen na het ongeluk. “Ze zeiden dat ik kermde van de pijn, maar dat kon ik me niet meer herinneren. Gek genoeg vond ik dat een opluchting, want ik haalde er steun uit dat ik een beetje ‘bij’ was en niet levenloos op de grond lag.”

Kijken naar de toekomst

Gelukkig herstelt Veerle beter dan verwacht. Ze fietst weer en is op een rustig tempo gestart aan een Bachelor Arabisch.

"Ik was heel erg bang dat dit ongeluk mijn toekomst een hele andere kant op zou gooien, maar ik denk dat ik alsnog een mooie toekomst tegemoet ga. En juist omdat ik zo veel geluk heb gehad en fysiek hier redelijk goed vanaf ben gekomen, wil ik mij inzetten om ongelukken te voorkomen."

In actie!

Ze is niet het type om stil te zitten en wil zich, samen met haar vriend Vincent, graag inzetten voor veiliger verkeer. Samen proberen ze zoveel mogelijk ongelukken te voorkomen door acties te organiseren en geld in te zamelen. Neem een kijkje en help mee

"Ik hoop dat mijn verhaal mensen laat realiseren dat je een verantwoordelijkheid hebt tegenover je medeweggebruikers, en dat kleine onveilige acties snel kunnen leiden tot heel veel ellende."

Veerle een harde klap verkeer ongeluk ongeval
Veerle en Vincent vertellen over hun plannen op het kantoor van Veilig Verkeer Nederland

Wij wensen Veerle en haar omgeving nog heel veel sterkte toe.

Een verkeersongeval kan zowel letterlijk als emotioneel een harde klap zijn. Lees verhalen van personen die een ongeluk hebben meegemaakt én kom in actie