"Ik wil iets positiefs halen uit haar zinloze dood."

Publicatiedatum:

In 2016 verloor Lauranne Jansen haar toen 21-jarige dochter Yannick door een waarschijnlijk appende automobilist. Nu zet ze zich met Stichting Yannick in om te voorkomen dat dit iemand anders ook overkomt. “Iets ergers dan een kind verliezen bestaat niet.”

Veilig Verkeer Nederland Stichting Yannick interview Lauranne Jansen

Het Texelse appongeluk

Yannick was een vrolijke, sportieve jongedame die met veel passie parachutelessen gaf op Texel. Op 30 maart 2016 fietst ze met een vriendin op een polderweg op het eiland, als ze van achteren wordt aangereden door een afgeleide automobilist. Er wordt niet geremd of uitgeweken. Diezelfde nacht overlijdt Yannick aan haar verwondingen in het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Een enorm gemis

De machteloosheid is ondraaglijk voor Lauranne: "Iets ergers dan een kind verliezen bestaat niet. Het is niet te bevatten wat dat met je doet." Dat het ongeluk waarschijnlijk is ontstaan doordat de bestuurder aan het appen was doet Yannicks ouders extra pijn: het ongeval was te voorkomen geweest.

Stichting Yannick

Om iets positiefs te doen met het verdriet zet Lauranne zich - samen met haar ex-man Frank - in om het gebruik van smartphones in het verkeer terug te dringen. Sinds 2017 geeft ze met haar Stichting Yannick voorlichting en pleit ze voor strengere maatregelen.

“We vonden dat het ongeluk meer aandacht verdiende. Eerst wilden we vooral aandacht vragen voor de rechtszaak, maar we ontdekten steeds meer dat ons verhaal impact heeft.”

De stichting heeft al veel mooie dingen voor elkaar gekregen. Zo is er een nieuwe strafbepaling voor appen achter het stuur en heeft de stichting bijgedragen aan de MONO-campagne, gericht op het verminderen van afleiding tijdens het rijden. Het meest recente initiatief is een video om jonge fietsers (12-14 jaar) te waarschuwen voor de gevaren van appen op de fiets.

De video “Telefoon in je zak! Ogen op de weg.” van Stichting Yannick.

Vooruitkijken

Met de stichting levert Lauranne in Yannicks naam een mooie bijdrage aan de verkeersveiligheid. Haar verdriet wordt er niet minder van, maar het vechten voor dit doel houdt haar wel overeind.

"Ik krijg Yannick er natuurlijk niet mee terug. Maar ik ben blij dat ik zo toch nog iets voor mijn dochter kan doen. Ook merk ik dat ik anderen, die iets soortgelijks hebben meegemaakt, steun kan bieden en andersom. Dat doet me goed."

We wensen Lauranne en haar omgeving heel veel sterkte toe en volgen de mooie initatieven van Stichting Yannick op de voet.

Een verkeersongeval kan zowel letterlijk als emotioneel een harde klap zijn. Lees verhalen van personen die een ongeluk hebben meegemaakt én kom in actie!