Interview met Barbara, de filmmaker van ‘Martijn is Boos!’

Publicatiedatum:

Waarom zijn we soms zo boos in de auto? Barbara van den Bogaard maakte er een documentaire over: ‘Martijn is Boos!’. We vroegen haar alles over het thema en het proces! 

Martijn is boos

Barbara is zelfstandig filmmaker in haar eigen bedrijf Uma Visual Storytellers. Samen met Gerbert Toes werkt ze voor een diversiteit aan opdrachtgevers en aan vrije filmproducties. In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland creëerden zij de webdocu ‘Martijn is Boos!’ over agressie in het verkeer. 

Waarom het thema agressie in het verkeer? 

“Als zelfstandig filmmaker heb ik altijd een focus op wat mij in het dagelijks leven zoal opvalt. Toen ik voor mijn werk veel ging rijden en op de meest vervelende momenten de weg op moest, vroeg ik me meer en meer af waarom sommige mensen in de auto zo snel boos worden. En precies die vraag besloot ik te gaan stellen aan verschillende experts en weggebruikers.”

“Ik denk dat het heel belangrijk is ervan uit te gaan dat iedereen fouten maakt, ook ikzelf. En dat het daarom heel intolerant is om iemand anders op mijn boosheid te trakteren als hij of zij naar mijn mening te langzaam rijdt."

Barbara van den Bogaard - Zelfstandig filmmaker

Hoe ontstond de samenwerking met Veilig Verkeer Nederland?  

“Het filmplan was een initiatief van Gerbert en mijzelf. Maar we wilden heel graag dat de film meer maatschappelijke relevantie zou krijgen en degelijk gedistribueerd zou worden. Zo kwam ik in contact met Rembert Sierksma, Innovatiecoördinator bij Veilig Verkeer Nederland (VVN). Omdat VVN nog niet eerder via een webdocumentaire over gedrag en gedragsverandering heeft gecommuniceerd viel het idee gelijk in goede aarde.”  

In de film zijn veel beelden van de Nederlandse wegen te zien. Vertel eens? 

“We wilden een roadmovie maken, waarbij we echt onderweg zijn. Het gevoel van vrijheid wordt afgewisseld met het gevoel van drukte en irritatie. Ondertussen komen we erachter waardoor we reageren zoals we reageren. En waarom de een sneller boos wordt dan de ander.”  

Hoe lang heeft het geduurd om de documentaire te maken? 

“Voor de zomer van 2019 begonnen we met filmen. En zoals dat gaat met het maken van documentaires werden we steeds wijzer door de ontmoetingen met experts en weggebruikers. Om de reflectie op boos weggedrag vanuit verschillende perspectieven te bekijken, stapten we van de ene auto in de andere. Uiteindelijk was de documentaire vlak voor de livegang op 16 november klaar.” 

Animatiekarakter Martijn
Animatiekarakter Martijn
Hoe werkt agressie in de hersenen?
In de docu komt aan bod hoe agressie werkt in de hersenen

Vanwaar de naam Martijn in de titel ‘Martijn is boos!’? 

“We hebben een boos animatiekarakter aan de film toegevoegd, die we Martijn hebben genoemd. Bij dit karakter kun je de stemmingswisselingen in het verkeer goed observeren. Sommigen herkennen zichzelf in Martijn. Anderen komen regelmatig een Martijn tegen: vaak in de achteruitkijkspiegel en veel te dichtbij.” 

Welke tip zou je zelf willen meegeven? 

“Ik denk dat het heel belangrijk is ervan uit te gaan dat iedereen fouten maakt, ook ikzelf. En dat het daarom heel intolerant is om iemand anders op mijn boosheid te trakteren als hij of zij naar mijn mening te langzaam rijdt. Niet boos worden vraagt controle, maar zorgt er ook voor dat je daarna ontspannen doorrijdt en rustig een liedje meezingt met de radio.” 

Nieuwsgierig geworden? Bekijk de documentaire en lees onze tips rond agressie in het verkeer!