"Mobiliteit is onderdeel van een veilige werkomgeving"

Rijden zonder afleiding van je smartphone. Hoe kunnen we dit volgens onze voorzitter Martijn Dadema verder normaliseren in Nederland? MONO-zakelijk ging met hem in gesprek!

VVN voorzitter Martijn Dadema mono zakelijk

Het goede voorbeeld

In het interview benadrukt Martijn Dadema hoe belangrijk het goede voorbeeld geven is. Vanuit private werkgevers, maar óók vanuit de overheid. "Juist dán geven we als overheid het goede voorbeeld en kunnen we met droge ogen aan private werkgevers vragen om hetzelfde te doen." Als burgemeester van gemeente Raalte maakt hij zich daarom hard om MONO rijden onderdeel te maken van het arbeidsvoorwaardenpakket voor de ambtenaren.

Attractief werkgeverschap

Martijn ziet veel voordelen voor werkgevers in het toepassen van MONO. Zo maakt het je aantrekkelijker als werkgever. Ook zijn er bedrijfseconomische voordelen. Minder ongelukken betekent minder kosten en minder personeelsuitval.

"Als je onderweg bent voor je werk, dan is dat feitelijk op dat moment ook je werkplek. Door aandacht te besteden aan verkeersveiligheid voor je werknemers laat je zien dat je goed werkgeverschap serieus neemt."

Vijf gouden regels

Ook bij VVN wordt er waarde gehecht aan de voorbeeldrol. Als voorzitter houdt Martijn zich aan de 'vijf gouden regels', die zijn ontwikkeld voor alle collega's. Verantwoord smartphonegebruik in het verkeer is daar onderdeel van. 

"Op de planning staat om voor het hele personeel een online workshop MONO te verzorgen om de beleving bij het thema actueel te houden. En om vrijblijvendheid te voorkomen zijn we drukdoende om dit écht verankerd te krijgen in ons eigen interne beleid."

Meer weten? Je kunt het volledige interview lezen op de website van MONO-zakelijk.