Blijf uit de dode hoek, verkeersles voor alle scholen in Groot Bergeijk

Publicatiedatum:

Elke dag fietsen duizenden kinderen over straat. Waar ze ook naartoe gaan, onderweg komen ze altijd verkeer tegen. En dat is niet zonder gevaar. De dode hoek is zo’n gevaar waar veel kinderen zich vaak niet bewust van zijn. Daarom hebben 130 leerlingen van 7 basisscholen in de gemeente Bergeijk meegedaan aan het verkeersveiligheidsproject: Dode Hoek. Het Dode Hoek project is een jaarlijks terugkerend verkeersveiligheidsproject voor groep 8 en leert de kinderen om risico’s rondom grote voertuigen in het verkeer te herkennen en om hierop in te spelen.

Er wordt uitleg gegeven aan de kinderen over de dode hoek bij een vrachtwagen.

Grote vrachtwagen geeft inzicht in Dode Hoek

Tijdens de les kregen de kinderen informatie over de gevaren van de dode hoek en tips hoe je deze kunt ontwijken. Dat voorkomt gevaarlijke situaties en ongelukken. Hierna konden de kinderen zelf ervaren hoe het in het echt werkt met grote voertuigen. Op het terrein van het Ploegpark stond een grote vrachtwagen waar de kinderen om de beurt in plaats mochten nemen. Zo konden ze zelf ervaren wat een chauffeur wel - en nog belangrijker - niet kan zien achter het stuur! Want ook al heeft een vrachtwagen wel zes spiegels, dan nóg kan de chauffeur niet alles zien! Een slimme tip: kun jij de chauffeur (via de spiegel) zien? Dan kan hij jou ook zien.

Door naast, in en bij zo’n grote vrachtwagen te staan, krijgen de kinderen meer zicht op de mogelijke gevaren en begrijpen nu ook dat, zeker bij een bocht naar rechts een vrachtauto veel ruimte nodig heeft en dat ze voor de veiligheid uit de dode hoek moeten blijven. De belangrijkste les die ze leerden: ‘blijf rechts en ruim achter de vrachtwagen met minimaal drie meter afstand’.

Klankenbos; ogen én oren open in het verkeer

In een aanvullend verkeersproject leerden de kinderen hoe belangrijk je zintuigen zijn en wat voor effect het heeft op je zicht en reactievermogen wanneer je bent afgeleid door bijvoorbeeld muziek. Met een koptelefoon met muziek op hun hoofd legden de groep 8-ers een parcours af en moesten ze aangeven wat ze onderweg allemaal gezien en gehoord hebben. Daarna liepen ze dezelfde ronde zonder enige afleiding. De verschillen waren opzienbarend en een echte eye opener: je mist veel als je niet alles hoort. Kortom, niet met oortjes of koptelefoon met harde muziek aan op de fiets, maar met aandacht voor de wereld en het verkeer om je heen!   

Ook mogen ze vanuit de vrachtwagen kijken wat het zicht van een chauffeur is.

Wat speelt er in jouw buurt?