Zwaar landbouwverkeer in Bergeijk: veiligheid voorop!

Publicatiedatum:

Zwaar landbouwverkeer in Bergeijk: veiligheid voorop!

In het buitengebied van Bergeijk delen we de weg met grote landbouwvoertuigen. Dat is logisch, want onze boeren zorgen dag in dag uit voor voedselproductie en onderhoud van het landschap. Maar hoe zorgen we ervoor dat al dit verkeer veilig samenkomt? 

 

Middels voorlichtingsdagen, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) Groot Bergeijk en met medewerking van de loonbedrijven in onze omgeving en afdelingen van seniorenvereniging Bergeijk, geven we waardevolle inzichten over veilig weggebruik. Middels dit artikel willen we ook u bewust maken van de impact van de grote voertuigen op de wegen en hoe daar mee om te gaan.  

Een tractor neemt een groot deel van de weg in beslag.

Grote voertuigen, grote verantwoordelijkheid 

Volgens de RDW rijden er in Nederland ongeveer 270.000 tractoren en 130.000 Motorvoertuigen Met Beperkte Snelheid (MMBS'en). Hier in Bergeijk komen fietsers, wandelaars en automobilisten deze voertuigen dagelijks tegen. Omdat landbouwvoertuigen vaak breed, zwaar en minder wendbaar zijn, vraagt dit om extra aandacht van álle weggebruikers.

 

Een tractor met een kiepwagen vol suikerbieten staat niet zomaar ineens stil. Bij een snelheid van 40 km per uur heeft een tractor een remweg van zo’n 20 meter. Daarbij zit er een remvertraging tussen de tractor en de kiepwagen waar rekening mee moet worden gehouden bij het remmen en dus invloed kan hebben op de remweg. 

 

Zo ga je veilig om met landbouwverkeer

  1. Geef ruimte en heb geduld: Landbouwvoertuigen kunnen niet altijd direct opzij. Ze zijn niet zo wendbaar als andere voertuigen en kunnen vanwege hun grootte niet altijd uitwijken voor lantaarnpalen of takken van bomen. Wacht op een veilige plek als je wilt inhalen en dwing geen gevaarlijke manoeuvres af.
  2. Zorg dat je zichtbaar bent: Blijf uit de dode hoeken en fiets minimaal 10 meter achter een tractor en blijf goed rechts, zodat de bestuurder je goed in zijn spiegel kan zien.
  3. Pas je snelheid aan: Fietsers en wandelaars moeten hun snelheid en gedrag afstemmen op de situatie. Dit geldt zeker ook voor de elektrische fietsers en pedelecs die bijna dezelfde snelheid mogen als een tractor in de bebouwde kom. Steek niet onverwachts over en wees alert.
  4. Gebruik verlichting en signalering: Elke bestuurder moet te allen tijde de verlichting en reflectoren van zijn/haar voertuig op orde hebben en tijdig richting aangeven bij afslaan. Dat schept duidelijkheid bij andere weggebruikers, waardoor ze eerder kunnen anticiperen. Ook voor wandelaars geldt: zorg dat je goed zichtbaar bent, draag een hesje of kleding met reflectoren, zodat je goed zichtbaar bent. Voor de veiligheid van jezelf én anderen. 

 

Samen veilig onderweg

Het is een gedeelde verantwoordelijkheid om de wegen in onze gemeente veilig te houden. Boeren, fietsers, automobilisten en wandelaars: laten we oog hebben voor elkaar, zodat iedereen veilig thuiskomt.

 

Wenst u nadere informatie? 

Wilt u reageren op dit artikel? 

Mail ons: grootbergeijk@vvnbergeijk.nl
Werkgroep VVN Groot Bergeijk

 

Wat speelt er in jouw buurt?