Wat zijn bundelroutes?

Deze en volgende maand praat en besluit de gemeenteraad over de bundelroutes. Wat zijn dat, bundelroutes?

Wist je dat? VVN Nuenen

In onze regio is op allerlei plaatsen de leefbaarheid verminderd doordat het verkeer toeneemt, ook op plaatsen waar dat niet thuishoort. Om dat te stoppen of te verbeteren is door de gemeentes in het kaartje samen met de provincie de bundelroutestudie gedaan. Onze gemeenteraad heeft besloten dat de leefbaarheid bij de bundelroutes niet verder mag verslechteren en dat sluiproutes moeten worden bestreden. Er mogen geen nieuwe knelpunten ontstaan en er mag geen nieuw doorgaand verkeer uit de regio worden aangetrokken. Niet alleen Nuenen is hiermee bezig, er zijn nog vier andere acties. Ze staan in stippellijnen in het kaartje. Helmond werkt aan het traject A270-Kasteeltraverse-Deurne en Gemert moet de doorstroming bij de Beekse Brug verbeteren. Eindhoven moet het hele stuk van de Eisenhowerlaan via de Berenkuil naar de Kennedylaan op de schop nemen om de doorstroming van de A270 naar de snelwegen bij Son en Best verbeteren. Son kijkt naar een tweede aansluiting van de bedrijventerreinen Ekkersrijt en Esp op de snelweg, vooral voor het vrachtverkeer, die tweede aansluiting mag geen nieuwe verbinding gaan vormen naar een bundelroute. Deze vijf projecten lopen nu tegelijk en worden intensief met elkaar en met de provincie afgestemd. In al deze projecten gaat het over de balans tussen leefbaarheid en doorstroming van verkeer op de juiste plaatsen. Nuenen is niet het enige afvoerputje in de regio dat verstopt raakt en niet het enige afvoerputje waaraan wordt gewerkt. Het resultaat van deze bundelrouteprojecten zal niet zijn dat het verkeer teruggaat naar wat het jaren geleden was. Daarvoor zijn we te veel afhankelijk geworden van verkeer, neem alleen al de toegenomen internetbestellingen die nu rondgereden moeten worden. Het doel is wel om een betere balans te vinden tussen doorstroming van het toenemende verkeer en de bedreigingen van de leefbaarheid. Daarvoor zijn concrete besluiten en maatregelen nodig. Sommige zullen pijn doen, andere zullen pijn wegnemen. Deze zomer wordt in alle vijf gemeentes besloten wat er zal worden aangepakt. De raadscommissie Verkeer in Nuenen praat dinsdag 22 juni over de voorstellen (die nu op de website van de gemeente staan) en zal op 8 juli besluiten over ‘de weg vooruit’.

Vragen of opmerkingen? Mail vvn.nuenen@onsnet.nu. De stukjes vindt u op onze website https://www.veiligverkeernuenen.nl/nieuws/

De blauwe wegen zijn de bundelroutes, de vijf gestippelde vlakken geven de lopende bundelrouteprojecten aan. Doorgaand verkeer van en naar bestemmingen buiten de regio moet zoveel mogelijk via de rode routes, de ‘robuuste rand’ worden gestuurd. De groene wegen moeten dat bevorderen. Daarbinnen moet het verkeer worden geconcentreerd op de bundelroutes. Een noordelijke tak van de Ruit, van Ekkersrijt naar Helmond, is niet aan de orde.

Wat speelt er in jouw buurt?