VVN Hengelo: Help kinderen de route naar school te fietsen.

Kinderen gaan weer naar de school. Veilig Verkeer Nederland en de gemeente Hengelo bepleiten dat ouders of opa’s en oma’s een keer meefietsen om ze te wijzen op onveilige situaties.

Kinderen gaan weer naar de school. Veilig Verkeer Nederland en de gemeente Hengelo bepleiten dat ouders of opa’s en oma’s een keer meefietsen om ze te wijzen op onveilige situaties. Vlnr: Gerard Zwiep, Kiki Kamans, Puck Kamans, Feline Reinhard en Maurits Westerik.

HENGELO - Kinderen gaan weer naar school. Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Hengelo en de gemeente vragen ouders hun kroost te wijzen op de gevaren  „Fiets voordat ze maandag naar school gaan de route naar school en let op onveilige situaties”.

  • Kiki Kamans (14) is tweedejaars leerlinge vwo van Lyceum De Grundel. Maanden hoefde ze niet naar school vanwege corona. Maar volgende week gaan de schooldeuren weer open en stapt ze weer op de fiets. Opa Gerard Zwiep, projectleider verkeer basisscholen van VVN, rijdt vooraf al een keer met haar mee. „Dat zouden méér ouders of opa’s en oma’s moeten doen. Oefen de route met kinderen of kleinkinderen. Gebruik de komende dagen daarvoor.”

Uitdagingen

De oproep van Zwiep komt niet uit de lucht vallen. Landelijk roept VVN ouders op om de school-thuisroute te oefenen. ‘De route naar het voortgezet onderwijs brengt met name voor brugklassers de nodige uitdagingen met zich mee. De oproep komt voort uit het feit dat jaarlijks vlak na de zomervakantie onder fietsende scholieren opvallend veel ongevallen plaatsvinden’, stelt VVN Nederland.

Geen overbodige luxe

Zwiep kan het niet genoeg benadrukken. „Er zijn genoeg onveilige of minder veilige situaties in de stad. Geen overbodige luxe om de route een keer door te nemen met hen. Doe dat in elk geval met kinderen die voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaan, brugklassers. Die moeten vaak voor het eerst een flink stuk fietsen. Een nieuwe, langere en complexere route. Neem dan je verantwoordelijkheid als ouder. Ook als kinderen naar een andere school gaan. Laat ze in het verkeer de broodnodige ervaring opbouwen.”

Spannend

Maurits Westerik valt hem bij. Hij is adviseur verkeerseducatie voor het voortgezet onderwijs van de gemeente én docent elektrotechniek aan het Twents Carmel College in Oldenzaal. „Een nieuwe route is altijd spannend voor de kinderen. Maar ze zijn niet altijd in staat om hun fietsgedrag aan te passen aan ingewikkelde verkeerssituaties. Laat ze het goede voorbeeld zien. Oefenen neemt voor een deel onzekerheid bij een kind weg. Een prettig idee voor zowel kind als ouder.”

Drukke rotonde

Maar er is volgens Westerik meer dan alleen het oefenen met de kinderen. „Je ziet vaak genoeg dat leerlingen een plek afspreken van waar ze samen naar school fietsen. Soms is dat bij een drukke rotonde. Laat ze een veilige plek kiezen, waar minder verkeer is. Spreek ze daarop aan!”

Controle fiets

De controle van de fiets is een allereerste vereiste. Zwiep: „Dat gebeurt ook al op basisscholen. Verlichting, remmen, profiel. VVN faciliteert het instructiemateriaal. „We zien toch nog wel regelmatig dat fietsen niet in orde zijn. Stel, je krijgt het zelf niet voor elkaar om de fiets in orde te maken, ga dan naar de fietsenmaker of vraag die vriendelijke buurman om hulp.”

Bekeuring

„Niemand wil een bekeuring omdat zijn fiets niet in orde is. Maar die boetes, bijvoorbeeld omdat een bel ontbreekt, kunnen behoorlijk oplopen”, zegt Westerik. „Geen bel of slechte bel € 17,50. Geen of een kapotte rem € 27,50. Als er van alles aan de fiets ontbreekt, loopt dat aardig op.” Op de website vvn.nl/fietscheck staat precies waaraan een fiets moet voldoen.

Verkeerscoördinatoren

Alle scholen in het voortgezet onderwijs in de gemeente Hengelo hebben een verkeerscoördinator. Maurits Westerik organiseert twee keer per jaar een bijeenkomst waarop zij met elkaar spreken over onder meer de verkeerssituaties om de school. Op 1 oktober is er weer zo’n bijeenkomst

Daarnaast worden er per school verkeersprojecten gehouden, fietscontroles gedaan en zijn er voorlichtingen van bijvoorbeeld NS en de politie. „Een unieke aanpak waarbij binnen de diverse scholen een enthousiaste groep leraren het opneemt voor de verkeersveiligheid van de leerlingen op hun school- thuisroute.”

Enkele tips

1. Oefen de route samen en spreek een veilige verzamelplek af
2. Dode hoek, blijf rechts en ruim achter een groot voertuig. Houd minimaal drie meter afstand
3. Met de schooltas op je rug of achterop de fiets heb je meer balans dan je tas in een mand voorop. Zorg voor een goede bagagedrager met stevige snelbinders.
4. Zorg voor een veilige fiets die op maat is afgesteld
5. Zorg dat je zichtbaar bent in het donker en bij slecht weer. Goede verlichting en bij donker weer eventueel felgekleurde kleding.
6. Laat je smartphone even uit als je fietst, je reactietijd wordt langer (tijdens het fietsen is je telefoon bedienen verboden, er staat een boete op van € 47,50 voor kinderen onder de zestien jaar, voor ouderen € 95,-).

Boetes voor gebreken aan fiets

Wat speelt er in jouw buurt?