Veilig Verkeer Nederland presenteert opvallende resultaten van eerste Nationale Fietslichtteldag

Publicatiedatum:

Als je mensen vraagt wat hen een onveilig gevoel geeft in het verkeer, dan wordt fietsen zonder verlichting het vaakst genoemd (95%). Om inzichtelijk te maken hoe het gesteld is met het voeren van fietsverlichting in Nederland organiseerde wij daarom afgelopen donderdag 8 december de eerste Nationale Fietslichtteldag. Uit de resultaten van deze teldag blijkt dat 70,8% van de fietsers de fietsverlichting op orde heeft en 29,1% géén of geen volledige fietsverlichting heeft! Deze cijfers bevestigt het landelijke beeld dat reeds bestond m.b.t. de stand van fietsverlichting. 

Fietsverlichting

Speciaal voor de lancering van deze eerste Nationale Fietslichtteldag hebben wij de Fietslichttellen-app ontwikkeld. Met deze app was het na afloop direct inzichtelijk hoe het met de fietsverlichting is gesteld. De vrijwilligers die aan de actie meededen konden gemakkelijk turven hoeveel van de passerende fietsers beide lichten AAN of jusit uit hadden - of enkel voor- of achterlicht voerde.

Tijdens de allereerste Nationale Fietlichtteldag is van 5.601 fietsers de verlichting geteld. Uit de telling komen de volgende cijfers naar voren:

Soort verlichting: Percentage: 
Zowel voorlicht als achterlicht aan 70,8%
Zowel geen voorlicht als achterlicht13,8%
Alleen voorlicht aan 10,7%
Alleen achterlicht aan 4,6%

Daarnaast scoorde de provincie Overijssel het beste qua fietsverlichting. Daar fietste maar liefst 87,1% van de fietsers met de complete verlichting aan. Scholengemeenschap Eekeringe in Steenwijk heeft de meeste leerlingen met de fietsverlichting in orde. Maar liefst 96,1%  had hier de fietsverlichting aan.

Met de bovenstaande cijfers bevestigt de Nationale Fietslichtteldag het landelijke beeld. Volgens dit beeld zou ongeveer 70% van de fietsers werkende fietsverlichting heeft, waarbij er nu 70,9% uit de telling naar voren komt. Het feit blijft wel dat er nog 29,1% van de fietsers momenteel slecht verlicht zijn of zonder licht rijden. Het is voor hen natuurlijk ook aangeraden om hun fietsverlichting direct in orde te maken. Met goede zichtbaarheid in het verkeer voorkomen we gevaarlijke verkeerssituaties en ongelukken. Bekijk hier enkele van onze praktische verlichtingstips. 

Doel van fietslichttellen

Het doel van de Nationale Fietslichtteldag is dat VVN zij aan zij met het publiek, via de fietslichttellen-app, in beeld krijgt waar het goed gesteld is met de fietsverlichting en waar nog extra aandacht voor fietsverlichting nodig is. En dat mensen juist ook na de Nationale Fietslichtteldag door het hele land fietsverlichting blijven tellen met de VVN Fietslichttellen-app.

Fietslichttellen app

Zelf ook een fietslichttel-actie organiseren?

De Fietslichttellen-app is ontwikkeld met het oog op de lancering van deze eerste Nationale Fietslichtteldag. Vanaf vandaag kan de app ook gebruikt worden door iedere organisatie, vereniging of andere vrijwilligersgroep die een fietslichttelactie wil organiseren in hun buurt. Meedoen is makkelijk. Wil jij ook zelf een actie organiseren? Ga dan direct naar onze fietslichttel-app. Wil je meer informatie over hoe de app werkt of hoe je een actie kan organiseren? Bekijk dan onze pagina over fietslichttellen.