Afleiding door smartphones
Het gaat niet goed met de verkeersveiligheid. Het aantal verkeersdoden steeg in 2018 naar 678*. Het aantal ernstig verkeersgewonden vertoont al jaren een stijgende trend en bedraagt ruim 21.000 slachtoffers per jaar. Een verklaring voor deze hoge slachtoffercijfers ligt in het feit dat we ons vaak laten afleiden door smartphones. En juist in het verkeer kan dat grote gevolgen hebben. Twee jaar lobby heeft ertoe geleid dat we apparaten voor interactieve communicatie tijdens verkeersdeelname niet meer in onze hand mogen hebben. Wij zijn trots op dit resultaat en het moedige besluit van verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen om dit bij wet te verbieden.
Normaal om niet altijd bereikbaar te zijn
Met de invoering van deze wet wijzen we als samenleving het gebruik van de smartphone tijdens verkeersdeelname hard af. Slimme handhaving waarbij verkeersdeelnemers het gevoel krijgen dat de politie meekijkt moet ervoor zorgen dat mensen zich aan de nieuwe wet houden. Veel belangrijker echter is de eigen motivatie van mensen om de smartphone tijdens verkeersdeelname niet te gebruiken. Het moet weer normaal worden om niet elk moment van de dag bereikbaar te zijn.
Rust, ontspanning, focus in het verkeer
De smartphone slokt veel van onze aandacht op. We kijken minder om ons heen en turen veel op een heel klein schermpje. Dat doen we overal. Lopend, in de auto, op de fiets, in de trein, tijdens het eten, op het toilet en zelfs onder de douche. Wie al fietsend zijn telefoon -of welk ander elektronisch apparaat ook- vasthoudt, is niet 100 procent met zijn hoofd bij het verkeer. Als je een telefoongesprek voert verdubbelt zelfs het risico op een ongeval**. Als je een bericht leest of typt is de kans op een ongeval zes keer zo groot.** “Maak het jezelf dus gemakkelijk door de verleiding weg te halen. Zet je telefoon op ‘niet storen’ en onthoud dat het normaal is om onderweg even niet bereikbaar te zijn. Zo focus je op het fietsen zelf”; aldus Evert-Jan Hulshof, directeur VeiligVerkeer Nederland.
Fietsen als moment van rust
Uit onderzoek van de Hogeschool Windesheim blijkt dat één op de vier studenten burn-out klachten heeft. Kijken we naar de beroepsbevolking, dan heeft één op de zes daar last van. Dit hoge aantal komt onder andere doordat we continu afgeleid zijn door de vele prikkels die we dagelijks krijgen. Het is dus heel relevant om een momentje van rust, reflectie en bezinning te creëren. Het fietstochtje naar school, universiteit of werk is daar een uitgelezen moment voor. Moet je wachten voor het verkeerslicht? Niet getreurd! Pauzeer eventjes en neem de omgeving in je op. Voor je het weet spring het stoplicht weer op groen. Kortom, de smartphone kan best even zonder ons. Niet gestoord worden is echt zo erg nog niet. Het is een mindset! Meedoen is makkelijk!
* Bron: CBS
**Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat