Terugbrengen alcoholslot
Een andere maatregel die ingezet kan worden is de herinvoering van het alcoholslot. Dat is een ingebouwde startonderbreker in de auto. De bestuurder moet voor het starten in het apparaat blazen. De auto start niet als de bestuurder te veel heeft gedronken. Alleen mag het alcoholslot sinds 2016 om juridische redenen niet meer worden opgelegd. Het inbouwen, dat zo'n 5000 euro kost, kwam voor rekening van de automobilist en die kon dit vaak niet opbrengen. Dit had tot gevolg dat ze hun rijbewijs en soms ook hun baan kwijtraakten.
Maar met de oplopende verkeersdoden komt de maatregel opnieuw ter sprake. Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) geeft aan dat een alcoholslot pas bespreekbaar als andere maatregelen zoals extra alcoholcontroles niet werken.
De aanpak van Veilig Verkeer Nederland
Wij sluiten luit zich aan bij de uitspraak van kamerlid De Hoop. Gezond gedrag in het verkeer staat bij ons voorop, maar een alcoholslot is natuurlijk ook een ingrijpende (maar absoluut effectieve) maatregel. Het is wel aangeraden aan de politiek om deze maatregel ook in (her)overweging te nemen, maar primair gaan wij kijken of we de BOB-campagne nog slimmer en intensiever kunnen inzetten. Net als bij andere thema's rond alcoholbeleid gaat het hier om goede samenwerking tussen overheid, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven.
100% Bob = 0% op!
Ongeacht of er wel of geen maatregelen opgelegd gaan worden, ligt de verantwoordelijkheid om niet met een slok op achter het stuur te stappen bij de bestuurder zelf. Iedereen kan zelf een steentje bijdragen aan het aantal incidenten door alcohol in het verkeer te verminderen. Meedoen is makkelijk. Heb je een borrel op werk of ga je met je vrienden op pad? Maak dan op voorhand de Bob-afspraak.