Verbod op 'appen op de fiets' per 1 juli 2019

Gistermiddag heeft minister Cora van Nieuwenhuizen aangekondigd een algeheel verbod op het gebruik van mobiele informatiedragers (smartphone, laptop of geluidsdragers) in het verkeer per 1 juli 2019 in te voeren. Veilig Verkeer Nederland is blij met 'het appverbod op de fiets' vanaf 1 juli.

af

De verleiding voor fietsers is te groot

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft de wetswijziging naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze wet is het dan verboden om ook op de fiets te appen. Fietsers zijn zich over het algemeen bewust van de risico's van bellen of appen in het verkeer. Maar de verleiding om het toch te doen, zijn te groot, zo schrijft de minister in de toelichting op de wetswijziging.

Groot maatschappelijk draagvlak

Voor de uitbreiding van het verbod bestaat volgens Van Nieuwenhuizen een groot maatschappelijk draagvlak. Daarnaast wil ze een norm stellen: "Als je een voertuig in het verkeer bestuurt, wat voor voertuig dat ook is, dien je geen mobiel elektronisch apparaat vast te houden."

Blij met deze aankondiging

Veilig Verkeer Nederland is verheugd over deze aankondiging omdat zij al lange tijd voorstander is van dit verbod en via lobby naar de politiek met meerdere partijen hiervoor heeft gestreden. Met deze regel en de nieuwe campagne MONO verwachten wij dat de bestuurders over het gevaar gaan nadenken en uiteindelijk hun gedrag aanpassen.