Wintertijd: Fietsverlichtingscampagne van start!

De wintertijd is ingegaan. Een mooi moment om je fietsverlichting, reflectie en bandprofiel te controleren. De kans op een ongeval bij fietsen is in het donker groter dan bij daglicht. Daarom trekken wij weer het land in om fietsers met kapotte verlichting te helpen om veilig thuis te komen.

Een koplamp repareren, doen we dat zelf?

Samen in actie

Fietsers krijgen adviezen over zichtbaarheid en er zijn ‘stop and go’ reparatieacties. De nationale fietsverlichtingsactie vindt plaats in het kader van de brede publiekscampagne 'AAN in het donker'. De campagne duurt vier weken en gebeurt in samenwerking met vrijwilligers, scholen, sportverenigingen, fietsenmakers en (gast)ouders. We verwachten in totaal - coronaproof - zo’n 60.000 fietsers te helpen, met hulp van maar liefst 2.200 vrijwilligers verdeeld over 320 actiegroepen. 

"Nu we de winter ingaan moeten we weer vaker in het donker fietsen. En dan gaat het erom dat je gezien wordt door de andere verkeersdeelnemers. Dus: AAN in het donker, zodat je weer veilig thuiskomt."

Cora van Nieuwenhuizen - Minister van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Een kapotte koplamp, wat nu?

Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Je zou daarom zeggen dat het repareren van een kapotte koplamp iets is dat wij binnen een handomdraai doen. Toch blijkt ons recente onderzoek onder 700 respondenten van 18 jaar en ouder dat maar liefst vier op de tien fietsers met kapotte fietsverlichting (37%) de reparatie niet zelf doet, maar uitbesteedt. Met als gevolg afhankelijkheid, mogelijk uitstelgedrag en onnodige kosten. Daarom bieden wij handige how-to-video's om de verlichting gemakkelijk zelf te repareren.

Gesprek met de branche

Naast de ‘stop and go’ reparaties en de oproep om je fietsverlichting te repareren, gaan wij ook met fietsfabrikanten in gesprek. Wij streven ernaar dat fietsverlichting zo wordt ingebouwd dat een defect vrijwel niet kan optreden.

"In de praktijk zien we nu nog dat het hard nodig is om fietsers te helpen. Tegelijkertijd roepen we de branche op met goede duurzame fietsverlichting te komen, zodat dit probleem binnen enkele jaren tot het verleden behoort."

Evert-Jan Hulshof - Directeur bij Veilig Verkeer Nederland