Total: 'Veiligheid is onze kernwaarde'

De Total vestigingen in Nederland hebben in september 2019 een samenwerkingsverband getekend met Veilig Verkeer Nederland. De coöperatie tussen beide partijen past helemaal bij de doorontwikkeling van de aanpak van de dode hoek en MONO, ongestoord onderweg’. Medewerker Yvonne Hoddenbach, verantwoordelijk voor corporate responsibility binnen Total NL, vertelt er meer over.

Veilig Verkeer Nederland dodehoekles

De meeste mensen kennen Total van de 350 tankstations, maar het bedrijf heeft meer activiteiten in Nederland. Total E&P Nederland wint aardgas op de Noordzee en Total Gas & Power levert gas en elektriciteit aan de zakelijke markt. Wereldwijd werken er bij Total meer dan 100.000 mensen, in Nederland zijn dat er maar liefst 2.000.

Stopcard

Yvonne Hoddenbach: “Veiligheid is onze kernwaarde. Voortdurende zorg voor veiligheid staat dan ook hoog bij ons op de prioriteitenlijst. We spreken elkaar erop aan en stimuleren een opvoedcultuur. Zo hanteren we de zogenaamde stopcard: als we op de werkvloer iets zien gebeuren waarvan we denken dat niet veilig is, dan mogen we, zonder enige sanctie, het werk neerleggen. Om een voorbeeld te noemen; een van de medewerkers zag laatst een glazenwasser op grote hoogte onze ramen lappen. Hij was niet gezekerd en nam dus een groot risico. De medewerker trok zijn stopcard - een kaart die in het bezit is van alle medewerkers - stopte met werken en stelde de situatie aan de kaak. Die veiligheidscultuur hanteren we uiteraard ook offshore op de platforms in zee tijdens de winning van olie en gas. Risicovol werk, dus daar zijn de veiligheidsregels streng. En die regels voeren we uit door het hele bedrijf.”

Kernwaarden

De veiligheidscultuur voert Total ook door op de weg, een van de aandachtsgebieden van Total Foundation. “Veiligheid is onze belangrijkste waarde. Wij faciliteren miljoenen weggebruikers en we hebben natuurlijk ook zelf veel mensen op de weg. Veiligheid in het verkeer is iets waar we dagelijks mee te maken hebben. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een partner die ons hierin kan ondersteunen. Die partner hebben we gevonden in Veilig Verkeer Nederland. We hadden een klik en in september 2019 zijn we dan ook een samenwerkingsverband aangegaan.”

“Veiligheid is onze belangrijkste waarde. Wij faciliteren miljoenen weggebruikers en we hebben natuurlijk ook zelf veel mensen op de weg. Veiligheid in het verkeer is iets waar we dagelijks mee te maken hebben."

Yvonne Hoddenbach - corporate responsibility Total NL

Smartphonepolicy

Een van de problemen waar Total als corporate organisatie aandacht aan besteedt is smartphonegedrag in de auto. “Rijden is een handeling die op zichzelf staat en telefoongebruik tijdens het rijden veroorzaakt een hoop ongelukken. Telefoongebruik, ook handsfree, beïnvloedt het rijgedrag.  Wist je dat één op de tien verkeersongevallen veroorzaakt wordt door telefoongebruik? Smartphonegebruik vertraagt en reduceert ook het reactie- en concentratievermogen. Je visie wordt minder en je kijkt minder vaak in je achteruitkijkspiegel waardoor je dus ook niet goed anticipeert op het inhaalgedrag van medeweggebruikers. Mensen die met hun mobiel bezig zijn kunnen gaan zigzaggen en houden hun snelheid minder goed in de gaten. Ook kunnen ze minder snel handelen in geval van een eventuele noodstop. Voor ons geldt dan ook; niet appen en niet bellen, ook niet handsfree. Die policy dragen we aan elke medewerker uit.”

Naleving  

Medewerkers van Total moeten elkaar aanspreken op bel- of appgedrag in het verkeer. Yvonne geeft een voorbeeld: “Bij ons heerst een aanspreekcultuur. Ik belde laatst vanuit de auto een collega. De bewuste collega merkte dat ik op de weg zat en tikte mij gelijk op de vingers. Dat doe je dus niet een tweede keer. Dat is de eerste stap, maar met Veilig Verkeer Nederland gaan we kijken hoe we nog meer bewustwording kunnen creëren. Hoe kunnen we onze medewerkers nog meer wijzen op de gevaren en hoe kunnen we de regels nog beter uitdragen en intern gaan naleven?”

‘Uit de hoek’

De wereldwijde energiemaatschappij werkt ook op een ander punt samen met Veilig Verkeer Nederland; de dode hoek. “Veilig Verkeer Nederland heeft een gratis te downloaden augmented reality app, ‘Uit de hoek’ ontwikkeld. Hiermee ervaren ouders, samen met hun kinderen, de veiligste plaats op de weg. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het merendeel van de volwassenen niet weet waar zij moeten gaan staan ten opzichte van een vrachtwagen. Wij werken mee aan nieuwe modules voor de applicatie. Buiten de app maakt de samenwerking tussen Total en Veilig Verkeer Nederland het mogelijk dat iedere school die een les ‘Veilig op Weg’ afneemt een exemplaar van ‘Ontsnapt uit de Dode Hoek’, een boek van schrijver Paul van Loon, cadeau krijgt. Op 12 september 2019 ontving minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) op de Scheveningse basisschool Het Volle Leven, uit handen van de kinderboekenschrijver het eerste exemplaar.”

Vrijwilligerswerk in de baas z’n tijd

Heeft Total nog meer plannen om samen met Veilig Verkeer Nederland te gaan doen? “Drie dagen per jaar mogen Total medewerkers, in de tijd van de baas, zich inzetten voor vrijwilligerswerk. Veilig Verkeer Nederland is van veel van de activiteiten afhankelijk van vrijwilligers. Vanaf 2020 kunnen ook Total medewerkers vrijwilligerswerk gaan doen voor Veilig Verkeer Nederland. Zo kan het zo maar zijn dat we volgend jaar op scholen gaan voorlezen uit het boek van Paul van Loon en gaan helpen bij een les verkeersveiligheid.”

Doe mee

Veilig Verkeer in jouw bedrijf?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Verkeersveiligheid is een thema dat goed past bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Veilig Verkeer Nederland helpt je daarbij. Door partner te worden van Veilig Verkeer Nederland gaan we samen aan de slag met het verbeteren van de verkeersveiligheid binnen jouw organisatie en daarbuiten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. 

Veilig Verkeer Nederland zakelijk rijder