Vereniging

Veilig Verkeer Nederland is een actieve vereniging voor, door en van verkeersdeelnemers.

Vrijwilligers op straat

De vereniging Veilig Verkeer Nederland

De vereniging bestaat uit besturen op landelijk, districts-, en afdelingsniveau. Daarnaast prijst Veilig Verkeer Nederland zich gelukkig met de inzet van tienduizenden vrijwilligers: VVN Verkeersouders, verkeerskundig consulenten, campagneteamleden en vele andere vrijwilligers. De vrijwilligers en besturen worden ondersteund door professionals die opereren vanuit een van de vier vestigingen.

Missie, visie en strategie

Onze missie is kraakhelder: iedereen veilig over straat. Vanuit onze visie dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen handelen, vinden we het belangrijk om oog voor elkaar te hebben en rekening te houden met elkaar. We zijn er van overtuigd dat verkeersveiligheid meer is dan het naleven van verkeersregels en meer vergt dan infrastructurele optimalisaties. Verkeersveiligheid vraagt om constante aandacht, enthousiaste betrokkenheid en concrete actie. Onze strategie daarbij? Door mensen en organisaties te stimuleren om zich actief voor verkeersveiligheid in te zetten, werken we aan ons gezamenlijke, meest dierbare belang: iedereen komt weer veilig thuis.

Verenigingsraad

De verenigingsraad bestaat uit afgevaardigden uit de 12 districten. Verder zijn er expertleden en is er een auditcommissie die de Verenigingsraad ondersteunen. 

Veilig Verkeer Nederland voorzitter Liesbeth Spies
Liesbeth Spies, voorzitter Veilig Verkeer Nederland

"Als moeder van twee dochters heb ik me tijdens hun schooljaren geregeld druk gemaakt over de vraag hoe zij veilig naar school en sport konden komen. Geregeld moesten we de dames ‘opvoeden’ tot verantwoorde verkeersdeelnemers, moesten we hun fietsverlichting (weer!) repareren en was ik vrijwilliger op de route voor het praktisch verkeersexamen.

 

De dochters studeren inmiddels en ervaren nu ze zelf een rijbewijs hebben extra hoe risicovol het gedrag van veel verkeersdeelnemers nog steeds is. Toen ik gevraagd werd om vrijwilliger te worden van Veilig Verkeer Nederland en zelfs voorzitter van de vereniging te worden, was een positief antwoord niet heel ingewikkeld.

 

Inmiddels zijn we bijna zes jaar verder en ben ik trots om samen met Veilig Verkeer Nederland een bijdrage te leveren aan en verkeersveiliger Nederland. Een thema dat helaas nog steeds heel actueel is en door tal van nieuwe ontwikkelingen ook steeds nieuwe vragen oproept. Meer en andere fietsen, zelfrijdende auto’s, nieuwe en andere verkeersdeelnemers maken dat ons werk nooit af is en buitengewoon belangrijk blijft.

 

Samen met veel betrokken vrijwilligers en met veel gemotiveerde medewerkers weten we op alle plekken in de samenleving wijken en buurten veiliger te maken. Samen met andere organisaties, departementen en bestuurders en politici signaleren we ontwikkelingen en zoeken we nieuwe oplossingen.

 

Ook onze vereniging heeft ‘onderhoud’ nodig want de vrijwilligers van nu zijn misschien niet de vrijwilligers van morgen en overmorgen. Ook daar werken we aan en proberen we vast te houden wat goed is en ruimte te bieden om ook nieuwe mensen aan ons te binden.

 

Er blijft dus meer dan genoeg te doen. Doet u mee?"

Liesbeth Spies - Voorzitter Veilig Verkeer Nederland