“Eigenlijk begon het allemaal toen ik werd aangesproken door een buurvrouw. ‘Hoe hard mag er hier eigenlijk gereden worden?’ was haar vraag. Het is in onze straat vaak druk en er wordt hard gereden. Onze contactpersoon bij de gemeente Amersfoort gaf aan dat aanpassingen in de infrastructuur geen optie waren, daarvoor is onze straat een te belangrijke route in onze wijk. Wel verwees hij ons naar Veilig Verkeer Nederland."
Melding
"Ik heb toen een melding gedaan bij Veilig Verkeer Nederland over de situatie in onze straat. Er zijn veel verkeersacties die je kunt oppakken, en wij kozen de verkeersbordenwedstrijd. De straatfeestcommissie was ook enthousiast en dus konden we het tijdens het straatfeest organiseren.
Serieuze taak
"Zo’n 20 kinderen van alle leeftijden maakten een tekening van een verkeersbord die automobilisten wijst op de juiste snelheid. We vroegen een paar buren om als jury op te treden. Zowel de kinderen als de jury namen hun taak heel serieus. Het is ook nogal een uitdaging: hoe moet zo’n verkeersbord er uitzien, zodat het echt werkt?
Een buurvrouw die werkt als illustrator heeft bij het winnende ontwerp de puntjes op de i gezet, en samen met Veilig Verkeer Nederland werd er een echt verkeersbord van gemaakt.
Ondertussen was de gemeente nog steeds betrokken. Dat was heel fijn: de gemeente dacht mee over waar het bord geplaatst kon worden en de wethouder was er bij toen het bord onthuld werd."
Uniek verkeersbord
"Wat het ons heeft opgeleverd? In ieder geval een uniek verkeersbord dat alleen in onze straat hangt. Het is voor alle buren een reminder om zich aan de snelheid te houden. De actie heeft ook veel gedaan voor de saamhorigheid in de buurt. De actie is echt omarmd door iedereen. We hebben met z’n allen nagedacht over hoe de straat vriendelijker en veiliger kan."
Hulp en materialen
"Ik vind het supertof dat de gemeente Amersfoort meedeed, en dat we hulp en materialen kregen van Veilig Verkeer Nederland. Het was echt heel makkelijk om dit te regelen, anders had ik er wel twee keer over nagedacht. Het contact met Veilig Verkeer Nederland is laagdrempelig, dat vond ik heel fijn."
Betrek de buurt
Iedereen kent wel situaties tegen die niet veilig zijn, maar meestal laat je het daarbij. Ik zou iedereen adviseren om er toch een melding van te maken. Het kost je maar een paar minuten, en zo kan je een situatie bespreekbaar maken. Er zijn veel manieren om er iets aan te doen. En als je de buurt er bij betrekt, is het ook gewoon heel erg leuk om te doen. “
De provincie Utrecht heeft de kosten van deze actie gefinancierd.