"Ik vind het gewoon belangrijk dat de fiets van kinderen in orde is"

Evert Bouw
Ermelo

Sinds een jaar of vier komt Evert Bouw elk najaar helpen bij de fietskeuring van de VVN afdeling Ermelo-Putten. Een mooie klus, die rechtstreeks zorgt voor meer veiligheid van kinderen. Evert vertelt:

Fietsverlichting

“Ik heb zelf kinderen en kleinkinderen, dus daardoor zie ik hoe belangrijk het is dat kinderen veilig over straat gaan. En een veilige fiets is dan toch wel de basis. Het is gewoon belangrijk dat de fiets in orde is, zeker de verlichting. Ik vind het heel fijn dat ik daar bij kan helpen."

1.100 kinderen

Ik ben gevraagd door de coördinator van de VVN afdeling om te komen helpen bij de fietskeuring. We keuren de fietsen van groep 3 t/m 8, zo’n 1.100 kinderen. Ik heb dit jaar samen met twee andere vrijwilligers drie scholen bezocht. In een halve dag zit het er alweer op.

Fietscontrolekaart

Ik hoef niet meer te werken, dus ik heb tijd genoeg om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Vind ik nog leuk ook! Je hoeft niet heel technisch te zijn om dit te doen. We gebruiken de fietscontrolekaart van Veilig Verkeer Nederland en daarop staat precies op welke punten de fiets gecontroleerd moet worden.

Repareren

Niet elke fiets is meteen goedgekeurd. Wat we vaak zien is kapotte verlichting of remmen die versleten zijn. Die kinderen krijgen een briefje mee naar huis en krijgen dan de kans om de fiets te repareren. Na een week is er een herkeuring, en gelukkig is dan het merendeel in orde.

Apetrots

Het leukste is om te zien hoe serieus de kinderen er mee bezig zijn. De kinderen kunnen al best goed helpen. ‘Doet je licht het nog?’ vraag ik dan, en dan laten ze graag zien dat hun licht echt wel goed werkt. Apetrots zijn ze als hun fiets goedgekeurd is en ze de OK-sticker krijgen. “