VVN Fietslichtactie: ‘Een kleine moeite voor ons, van levensbelang voor de kinderen’

Paula van der Meer
Wijk bij Duurstede

Op het schoolplein van De Werkschuit in Wijk bij Duurstede heeft zich een rijtje van kinderen gevormd. Geduldig staan ze met hun fiets te wachten tot hun verlichting wordt gecheckt. “Nu de dagen korter worden is goede verlichting van levensbelang”, weet Paula van der Meer.

VVN Fietslichtactie Paula Wijk bij Duurstede.jpg

Het is vrijdagochtend, 11 november, 11.00 uur. Paula en twee andere vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland voeren een VVN Fietslichtactie op basisschool De Werkschuit uit. Het is hun laatste klus deze week. Met in totaal 10 man – 5 vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland en 5 andere hulpvaardige mannen en vrouwen  – hebben ze 10 basisscholen in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede bezocht. “Met elkaar hebben we 900 fietsen gekeurd. Kan je je voorstellen hoeveel lampjes we in totaal hebben gecheckt?”, lacht Paula. 

Nog even gedreven

Paula is al 10 jaar vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland. Dit is ook de 10e keer dat ze meewerkt aan de VVN Fietslichtactie. “Ondanks dat ik al duizenden fietsen heb gecontroleerd, ben ik nog net zo gedreven als de eerste keer”, vertelt Paula. “Goede verlichting is ontzettend belangrijk, voor jezelf én voor andere medeweggebruikers. Immers, met goede verlichting op je fiets zie je de weg voor je een stuk beter en val je op in het donker. Elke fiets hoort dus voorzien te zijn van, het liefste, vaste fietsverlichting. Door deze actie maken we de kinderen daarvan bewust. Zorg dat je lampje werkt en zet ‘m aan.”

Organisatie en uitvoering

Iedereen kan de VVN Fietslichtactie organiseren, een of meerdere keren per jaar. En voor jong tot oud. “In totaal zijn wij hier elk jaar vier ochtenden mee bezig”, legt Paula uit. "De VVN Fietslichtactie start voor ons met het aanvragen van het actiepakket. Daarin zit eigenlijk alles wat we nodig hebben; markers, de checklist fietsverlichting, potloden om cadeau te geven, gepersonaliseerde posters die we in de plaatsen ophangen. Er zit zelfs een bedankje voor de actiegroep in het pakket. Net voor het begin van de herfstvakantie krijgen de basisscholen een brief met de datum wanneer we de verlichting komen checken. De leerkrachten geven de brief mee aan scholieren van groep 3 tot en met 8. Zo worden ouders op de hoogte gesteld van de actie en kunnen ze alvast de verlichting van hun kind checken.”

Checklist fietsverlichting

De scholieren van De Werkschuit staan met fiets in de hand op het schoolplein klaar voor de inspectie. Gekeken wordt naar de reflectoren op de fiets; een reflectielint in de banden of reflectoren in de wielen en reflectoren in beide trappers. En uiteraard wordt de vaste verlichting gecheckt. “Losse bedrading en lege batterijen zijn vaak de oorzaak dat de fietsverlichting het niet doet”, weet Paula. “Daar letten we dus extra op. Heeft de fiets geen vaste verlichting maar losse lampjes, dan moeten die goed zichtbaar zijn en niet knipperen.”

Enorm veel impact

Elk kind krijgt na de check te horen of de fietsverlichting in orde is of niet. Werken de lampen niet, dan krijgen ze een label mee naar huis waarop staat wat er mis aan is. Aan de ouders of fietsenmaker de taak om ervoor te zorgen dat ook hun lampjes kunnen branden. De vrijwilligers houden elk jaar bij hoeveel fietsen ze hebben afgekeurd. “En dat zijn er best nog een hoop”, vertelt Paula. “Zolang niet iedereen zichtbaar over straat fietst, is er dus werk aan de winkel. Ons werk wordt dan ook ontzettend gewaardeerd door zowel de scholen, de ouders en de gemeenten. Kinderen hier in Wijk bij Duurstede komen op hun route van het middeleeuwse centrum naar school, sport of speelplaats verschillende drukke wegen tegen. Op een van de doorgaande routes zit een onoverzichtelijke bocht in de weg. Je moet er niet aan denken wat er daar kan gebeuren met een fietser zonder licht. Het checken van de verlichting is voor ons een fluitje van een cent. Een kleine moeite, maar wel met enorme impact”, sluit Paula af.

Wil jij ook aandacht vragen voor goede fietsverlichting? Organiseer een VVN Fietslichtactie door het gratis actiepakket aan te vragen (zolang de voorraad strekt). Benieuwd naar de andere acties van Veilig Verkeer Nederland? Kijk dan op het VVN Actieplein.