VVN praktisch Verkeersexamen: ‘Meehelpen is niet alleen nuttig, het is ook heel leuk’

Pauline van 't Foort
Veenendaal

Pauline van 't Foort is vrijwilliger bij het VVN praktisch Verkeersexamen. De Veenendaalse vindt het belangrijk dat ieder kind veilig leert omgaan met het verkeer. “Dit is een prachtig maatschappelijk project waar ik graag mijn steentje aan bijdraag.” 

VVN praktisch Verkeersexamen organiseren Pauline van 't Foort vrijwilliger.jpg

De 47-jarige Pauline, stemactrice in wording en moeder van twee zoons, is sinds 2016 actief in de organisatie en uitvoering van het VVN praktisch Verkeersexamen. “Waarom ik dit doe? Mijn vrijwillige functie past bij ons gezin”, vertelt Pauline. “We zijn namelijk fervente fietsers. Mijn zoons en man zijn zelfs aangesloten bij een wielerclub en houden van mountainbiken en wielrennen. Fietsend naar de wielerclub vanuit Veenendaal kom je verschillende lastige verkeerssituaties tegen. We hebben dus veel met de jongens geoefend.” 

In de praktijk 

Zeven jaar gelegen werd Pauline gevraagd om vrijwilliger te worden. “Ik zei volmondig JA. Het leek me niet alleen nuttig, maar ook ontzettend leuk”, blikt Pauline terug. De leerlingen van de bovenbouw hebben vooraf het VVN theoretisch Verkeersexamen afgelegd. Het is natuurlijk belangrijk dat ze de geleerde stof ook in praktijk kunnen brengen. Buiten dat leek het me ook een gezellige gebeurtenis.” 

Koppen bij elkaar 

Elk jaar, in de tweede week van april, wordt in Veenendaal het VVN praktisch Verkeersexamen afgenomen. De voorbereiding start echter eerder. “In september steken we de koppen bij elkaar. Dan starten de voorbereidingen al en informeren we de scholen. In januari en maart komen we nogmaals bij elkaar. Dan kijken we of alle hesjes, borden, vlaggen, enzovoort in orde zijn. In juni sluiten we, gezellig met koffie en gebak, af met een evaluatievergadering.” 

VVN praktisch Verkeersexamen organiseren
Pauline (rechts) controleert de hesjes.

Organisatie VVN praktisch Verkeersexamen  

Het examen is al te organiseren voor een tot enkele scholen. In Veenendaal pakken ze het groots aan. Pauline: "Hier doen zo'n 25 scholen mee aan het VVN praktisch Verkeersexamen. Alle groepen 7, in totaal zo’n 800 leerlingen, fietsen een route van 5 kilometer." Leerkrachten geven de namen van de deelnemende leerlingen door. De ouders worden door middel van een brief op de hoogte gesteld. In deze brief wordt de route omschreven zodat de kinderen kunnen oefenen. En de ouders wordt verteld dat de fiets van hun kind gecheckt wordt zodat alle kinderen de route veilig af kunnen leggen. Pauline: “Als de grote dag eraan komt hebben we er altijd weer zin in. De hesjes met nummers liggen klaar en de tent voor de startlocatie is opgezet. De routeborden, vlaggen en de spandoeken worden in ons dorp opgehangen. Iedereen weet: onze jonge inwoners doen weer mee aan het VVN praktisch Verkeersexamen.” 

‘Kan ik zakken?’ 

Op de dag van het examen heeft iedereen zijn eigen taak: zowel de helpende handjes (vaak hulpvaardige ouders) als de VVN vrijwilligers. De betrokken ouders staan bij de 9 controleposten waar de leerlingen langsfietsen. Zij noteren of de kinderen de verrichtingen goed uitvoeren. Pauline zelf staat bij het startpunt. Ze deelt hesjes uit en zorgt dat er om de 30 seconden een kind van start kan gaan. Natuurlijk maakt ze dan ook een praatje met de vaak nerveuze deelnemers. “Meest gestelde vraag?” Pauline lacht. “Dat is elk jaar dezelfde. Ze vragen of ze kunnen zakken voor dit examen. En ja, dat kan. Maar van de 800 leerlingen zakken er elk jaar maar een stuk of vijf. Dat stelt ze gerust.” 

Binnen een of twee dagen hebben alle scholen de resultaten binnen en worden de diploma’s uitgereikt. De taak van de vrijwilligers en helpers zit erop. Pauline is volgend jaar ook weer van de partij. “Ik kijk er weer echt naar uit. Het is elk jaar heel gezellig en het kost echt maar weinig tijd; vier keer een uur vergaderen en twee dagen per jaar bij de startlocatie staan. Die dagen bij de startlocatie vind ik het leukst. Daar neem ik met liefde twee vakantiedagen voor op.” 

Wil jij ook het VVN praktisch Verkeersexamen organiseren? Bekijk de handige toolkit op het VVN actieplein voor alle informatie. Met de handleiding en e-learnings ontdek je welke stappen nodig zijn. Liever alleen een handje helpen, bijvoorbeeld bij een controlepost? Laat het weten via dit formulier