5 tips om veilig buiten te spelen

Touwtjespringen, verstoppertje spelen of voetballen. Buiten spelen is leerzaam en gezond. Vind je het spannend je (klein/oppas)kind los te laten in het verkeer? Deze tips helpen je op weg!

Jongen op loopfiets

Tip 1. Speel op een veilige plek

Kies voor een veilige speelplek, zoals een schoolplein, voetbalveldje of speeltuin. Ook een stoep in een rustige straat of woonerf kan een prima locatie zijn.

Tip 2. Maak afspraken over het buitenspelen

Bespreek met het kind waar hij of zij mag spelen. Maak het zo makkelijk en leuk mogelijk door concreet en positief aan te geven wat de regels zijn. Bijvoorbeeld: 'Je mag in het speeltuintje spelen tot de omheining.' Samen met vriendjes spelen? Geef aan dat jullie afspraken óók dan gelden.

Tip 3. Leer ze op een leuke manier over verkeer

Kinderen zijn volop in ontwikkeling. Wat ze wel en niet kunnen in het verkeer hangt samen met de leeftijdsfase. Er zijn allerlei leuke activiteiten waarmee je ze iets kunt leren over verkeer. Wat dacht je van een leuke verkeersspeurtocht (onderbouw, middenbouw, bovenbouw) of de verkeersbingo uit het boek Sproet en de Straathaaien? Een leuke manier om al spelend iets te leren over verkeer.

Tip 4. Oefening baart kunst

Door samen kilometers te maken in het verkeer kan een kind veel van jou leren. Vertel het kind tijdens jullie wandeling of fietstocht wat je tegenkomt onderweg en wat je doet. Door zelf het goede voorbeeld te geven is de kans dat hij of zij dit overneemt groter. 

Tip 5. Veilig (leren) fietsen

Vanaf ongeveer 5 jaar leren kinderen fietsen. De gouden tip: oefen daarvoor al met een loopfietsje. Zo raken ze sneller gewend aan de balans dan met zijwieltjes. Met een passende fietshelm is hun hoofd goed beschermd.