Dit is één van de verkeersacties van het VVN actieplein. Bekijk alle acties en ga aan de slag.

Speel de fietswielspellen

Uitvoering:
1 uur
Voorbereiding:
30 minuten
Voor wie:
Kinderen
Fietsers

De Fietswielspellen is een set van spellen die een groep kinderen op de fiets kan doen. Zo werk je spelenderwijs aan de fietsvaardigheid van kinderen.

fietswielspel

Wie help je?

Met de Fietswielspellen vergroten kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar spelenderwijs hun behendigheid op de fiets. En dus ook aan hun veiligheid in het verkeer! Per spel wordt er steeds aan andere doelen gewerkt.

Vanuit stilstand wegfietsen, afstand houden van de fietser voor je, rechts houden en rekening houden met tegenliggers: deze fietsvaardigheden zijn belangrijk in het verkeer. Hoe vaker kinderen de vaardigheden oefenen, hoe beter ze het kunnen.

Dit kun je doen

De basis is een groot fietswiel dat je op de grond legt.  Je gebruikt de fietscirkel van het Fietswielspel als oefenterrein. Er zijn verschillende Fietswielspellen waarin allerlei vaardigheden aan bod komen.

Het enige wat je nodig hebt, is een geschikte plek, een groep kinderen met een eigen fiets, 12 platte schijven (om het fietswiel te maken), het stappenplan en de toelichting.

Zoveel tijd kost het

Om een Fietswielspel uit te voeren is niet veel voorbereiding nodig. Vooraf bekijk je de verschillende spelvormen in de toelichting en leg je het fietswiel uit. 

De meeste Fietswielspellen duren circa 10 minuten. Per spel is er ongeveer een opbouwtijd van 5 minuten. Het is mogelijk meerdere spellen na elkaar te spelen. Of te herhalen, al dan niet met varianten.
Al met al ben je zo’n 1 à 2 uur bezig.

Deze mensen heb je nodig

Fietswielspellen zijn geschikt voor groepen vanaf 12 deelnemers. Bij grotere groepen kunnen er meer fietswielen worden gemaakt. Per groep van 12 kinderen is het aan te raden om met twee begeleiders te werken.

Dit zit er in de toolkit

Toolkit afbeelding
fietswielspel

Toolkit

Jouw gegevens
Mogen we je nog wat vragen?
Je ontvangt dan zes keer per jaar leuke updates over verkeersvragen en -acties. Je kunt je hier op ieder moment weer voor uitschrijven.

Speel de fietswielspellen

De Fietswielspellen is een set van spellen die een groep kinderen op de fiets kan doen. Zo werk je spelenderwijs aan de fietsvaardigheid van kinderen.

fietswielspel