Dit is één van de verkeersacties van het VVN actieplein. Bekijk alle acties en ga aan de slag.

Lees voor uit het boek Sproet en de straathaaien

Uitvoering:
1 uur
Voorbereiding:
1 uur
Voor wie:
Kinderen

Voorlezen is voor kinderen leuk en leerzaam. Met deze actie kun je jonge kinderen echt iets leren over verkeer. Je neemt de kinderen mee in het verhaal van Sproet en de straathaaien en wat zij op straat meemaken.

Kinderen en juf lezen Sproet en de Straathaaien

Wie help je

Kinderen zijn volop in ontwikkeling en moeten nog veel leren over het verkeer. Als volwassene wil je kinderen daarom zo goed mogelijk voorbereiden op deelname aan het verkeer. Kinderen leren spelenderwijs door samen te lezen en te praten. Over onderwerpen als 'Waarom is lopen naar school zo leuk?', 'Wat kom je onderweg allemaal tegen?' en 'Hoe kun je oversteken'. 

Doordat kinderen hierover vanuit hun eigen belevingswereld leren, voelen ze zich meer zelfverzekerd en veilig op straat. En begrijpen ze dat ze goed moeten luisteren naar volwassenen die hen begeleiden.

Tip: je kunt deze actie ook doen op een buitenspeeldag, bedrijfsfeestje met kleine kinderen, kleuterwandeling of sportdag. Ook is het een leuke actie als je vrijwilligerswerk wilt doen vanuit een bedrijf. 

Dit kun je doen

Op de school, kinderdagverblijf of BSO ga je het vrolijke lees- en doeboek ‘Sproet en de Straathaaien’ voorlezen. Via Sproet en haar vriendjes leer je kinderen op een leuke en speelse manier hoe verkeer onderdeel is van het dagelijks leven. De verhalen, vragen, kijkplaten en opdrachten zijn geschikt voor kinderen van 3-6 jaar en sluiten aan bij de verkeerslessen op school. Ook is er een verkeersbingo als extra opdracht.

Het stappenplan en de toelichting in de toolkit geven je alle praktische tips over de voorbereiding en uitvoering van de voorleesactie en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Alles wat je nodig hebt, vind je in de toolkit en kun je printen.

Vind je het verhaal leuk en wil je de actie vaker doen? Het boek is te leen in bibliotheken of te koop via www.vvn.nl/sproet.

Zoveel tijd kost het

Het voorbereiden van de voorleesactie kost je ongeveer 1 uur tijd: het bekijken van het verhaal en de kijkplaat, contact leggen, een afspraak maken en een geschikte datum prikken.

Voor het voorlezen van het verhaal en de kijkplaat met opdrachten reken je een halfuur. De verkeersbingo (optioneel) kost je ongeveer een halfuur voorbereiding en een halfuur uitvoering. De duur is afhankelijk van de lengte van de wandeling (binnen of buiten).

Deze mensen heb je nodig

Je kunt de actie eenvoudig alleen doen of samen met andere volwassenen (ouders, opa’s en oma’s, collega’s). De doe-opdracht (Verkeersbingo) kun je alleen in een klein groepje, of in meerdere groepjes doen, zeker als je de kinderen in het verkeer begeleidt. 

Zet je de actie uit op de peuterspeelzaal of basisschool van jouw kind, of bijvoorbeeld je neefje of nichtje? Dan heb je de samenwerking van de leidster of leerkracht nodig.

Dit zit er in de toolkit:

Toolkit afbeelding
voorlezen uit Sproet en de Straathaaien

Toolkit

Jouw gegevens
Mogen we je nog wat vragen?
Je ontvangt dan zes keer per jaar leuke updates over verkeersvragen en -acties. Je kunt je hier op ieder moment weer voor uitschrijven.

Lees voor uit het boek Sproet en de straathaaien

Voorlezen is voor kinderen leuk en leerzaam. Met deze actie kun je jonge kinderen echt iets leren over verkeer. Je neemt de kinderen mee in het verhaal van Sproet en de straathaaien en wat zij op straat meemaken.

Kinderen en juf lezen Sproet en de Straathaaien