Fietsen met Zizo

De meeste kinderen fietsen graag. Fijn! Want fietsen is gezond, goed voor het milieu en het zorgt dat kinderen ervaring en zelfvertrouwen krijgen in het verkeer. Het is dan ook een goed idee om te stimuleren dat kinderen vaker gaan fietsen. Speciaal voor kinderen in groep 3 en 4 (en hun ouders) is er daarom 'Fietsen met Zizo'. 

Fietsen met Zizo
Fietsen met Zizo

Waarom op school het fietsen stimuleren?

Fietsen met Zizo helpt kinderen om praktijkervaring op te doen, aansluitend op de verkeerslessen op school. Het project sluit aan op elke verkeersmethode en is goed in te passen bij projectmatig werken. 

Samen fietsen zorgt ervoor dat zowel ouders als kinderen meer vertrouwd raken in het verkeer. Kinderen leren met het verkeer om te gaan en ouders zien wat hun kind aankan in het verkeer. Hierdoor stijgt het vertrouwen in het kind, waardoor ouders/verzorgers eerder geneigd zijn om hun kind vaker op de fiets naar school te brengen. En dat heeft als voordeel dat kinderen fietservaring krijgen én er rondom school meer rust is bij het halen en brengen van kinderen.

Uitvoering van dit project

Fietsen met Zizo start in de klas, maar wordt vooral ook thuis uitgevoerd. 

  • Tijdens het schooljaar geef je het fietsdagboek vier keer aan de leerlingen mee naar huis. Dit doe je steeds aan het begin van een nieuw seizoen: herfst, winter, lente en zomer.
  • Het fietsdagboek bevat informatie en opdrachten, die de kinderen thuis maken met hun ouders/verzorgers. Hiermee worden zij uitgenodigd om (vaker) de fiets te pakken. Een week lang houdt het kind het fietsdagboek bij. 
  • Aan het eind van ieder seizoen nemen de kinderen het fietsdagboek weer mee naar school. Je bespreekt de opdrachten klassikaal met de leerlingen. 

Interesse?

Fietsen met Zizo zorgt dat kinderen én ouders meer gaan fietsen. 

Wat je krijgt:

  • een fietsdagboek met opdrachten voor leerlingen (met informatie voor ouders/verzorgers) 
  • een handreiking voor leerkrachten (met lesideeën) 
  • een uitdeelblad met informatie voor ouders/verzorgers 

Fietsen met Zizo is beschikbaar vanaf schooljaar 2022-2023. Heb je interesse, neem dan contact met ons op.

Fietsen met Zizo

Ook kinderen in groep 5/6 stimuleren om vaker de fiets te pakken? Doe dan mee met Kilometervreters op de fiets.