Goede voornemens: begin vandaag nog (of morgen al)

Een kleine aanpassing in je gedrag heeft een groot effect op de verkeersveiligheid. Zeker als iedereen meedoet. Hoe houd je je goede (verkeers)voornemens vol? We delen drie tips!

Goede voornemens Veilig Verkeer Nederland verkeersveiligheid.jpg

'Goede voornemens in het verkéér? Nooit van gehoord'

Minder eten, meer bewegen, stoppen met roken: het zijn elk jaar weer populaire voornemens. Altijd richting aangeven, stoppen voor rood en 100% nuchter in de auto? Die goede voornemens hoor je nooit.

Daar brengen we graag verandering in. Samen met jou. Want iedereen is verkeersdeelnemer zodra we de deur uitstappen. Het betekent dus ook dat iedereen kan bijdragen aan veiliger verkeer. Met z’n allen komen we een heel eind!

Koppel je goede voornemens aan verkeer

Minder alcohol drinken, meer bewegen, iets doen voor de maatschappij of minder bezig zijn met je telefoon? Met deze voornemens kun jij het verkeer een stukje veiliger maken!

Veilig Verkeer Nederland goede voornemens.jpg

Wist je dat mensen elkaars gedrag kopiëren?

Mensen eten meer in gezelschap van anderen die veel eten. In een winkelstraat vol afval gooien we sneller een plastic bekertje op de klinkers. We rijden hard als anderen hard rijden.

Het werkt ook andersom: hoe meer mensen positief gedrag laten zien, hoe meer mensen dat overnemen.

Een kleine aanpassing in je verkeersgedrag kan dus het begin zijn van een grote verandering - in je straat, in je woonplaats en zelfs op de snelweg.

Daarom: drie tips om jouw goede verkeersvoornemens te laten slagen

1. Wees realistisch: zet een kleine eerste stap

Je kunt je natuurlijk voornemen om een verkeersactie op te zetten in je wijk. Maar als je al amper toekomt aan het huishouden en je sociale contacten, is de kans groot dat die buurtactie er niet komt. Kijk goed naar wat bij je past. Verzin liever iets kleins dat wél lukt dan een groots plan dat in de kast belandt.

2. Maak het concreet: stel je voor hoe jouw voornemen er in de praktijk uitziet

Heb je bedacht wat je wilt veranderen? Stel het je dan zo levendig mogelijk voor. Wat doe je, wanneer, waar en met wie? Een voorbeeld Goed voornemen: ‘Mijn kinderen doen altijd de gordel om’ Concreet: ‘Als Thomas en Julia in de auto stappen en op de achterbank gaan zitten, help ik ze met het omdoen van de gordel voordat ik achter het stuur ga zitten, mijn gordel omdoe en wegrijd.’ Let op: formuleer je plan altijd positief. Niet: ‘ik rijd niet weg als ze hun gordel niet dragen’ Wel: ‘ik rijd pas weg als de gordels van alle inzittenden vastzitten’

3. Zoek steun: betrek anderen bij je plannen

Hoe opener je bent over je goede voornemens, hoe groter de kans dat anderen geïnspireerd raken, jou steunen of met je mee willen denken. En samen hou je het ook nog eens langer vol. Wist je trouwens dat je ook bij Veilig Verkeer Nederland terecht kunt? We helpen je met advies, informatie of kant-en-klare buurtacties die je bij jou in de straat kunt organiseren. Zo hoef je niet alles alleen te verzinnen.

Stap voor stap uitgelegd: 'Ik wil minder appen en mailen als ik autorijd'

Je ziet het meteen: dat voornemen kan concreter.

Minder appen en mailen is veel te vaag. En hoezo ‘minder’? De wetgeving is overduidelijk: als je autorijdt, mag je geen telefoon (of tablet of navigatiesysteem) vasthouden. Concreet en positief geformuleerd is dit veel beter: als ik autorij, leg ik mijn telefoon weg.

Is dit ook realistisch?

Zeg eens eerlijk: is het voldoende om je telefoon weg te leggen op de bijrijdersstoel of in het vakje voor de zonnebril? Nee, de kans is groot dat je dan alsnog naar je toestel grijpt. Dus: als ik autorij, stop ik mijn telefoon in mijn tas zodat het toestel uit het zicht is.

Dan nu nog het sociale element.

Dankzij sociale media zijn je vrienden, familie en collega’s altijd dichtbij. Soms iets té. Want elke keer als je een berichtje ontvangt, leidt de ping, de bliep of de plop je af van het verkeer. Daarom: als ik autorij, stop ik mijn telefoon in mijn tas. Ik vertel mijn omgeving dat ik onderweg offline ben. Mijn telefoon zet ik op ‘niet storen’. En voilà, dan zijn we er.

Iedereen kan iets doen om het verkeer veiliger te maken

Het hoeft helemaal niet groots of moeilijk te zijn. Kijk maar:

  • Altijd richting aangeven
  • De gordel omdoen
  • 100% nuchter in de auto
  • De maximum snelheid respecteren
  • Het fietslicht aanzetten
  • Voldoende afstand houden
  • Goed zichtbaar zijn als wandelaar of hardloper
  • Aardig zijn voor andere weggebruikers
  • Regelmatig pauzeren bij lange reizen
  • Uitgerust deelnemen aan het verkeer
  • Kinderen in het autostoeltje vervoeren
  • Afval bewaren tot thuis
  • Op tijd vertrekken
  • Een opfriscursus doen
  • De navigatie instellen vóór vertrek
  • De fiets van de kinderen controleren
  • De sportkantine alcoholvrij maken

Meedoen is makkelijk

We hebben duizenden mensen nodig die het een beetje beter doen. Jij maakt het verschil. Jij bent er één uit duizenden.