Waarom leren omgaan met de dode hoek?
Elke dag fietsen duizenden kinderen op straat en dat is niet altijd zonder gevaar. De dode hoek van grote voertuigen zoals vrachtauto's, inzamelingswagens, bussen of tractors, is zo’n gevaar waarvan veel kinderen (en ook volwassenen) zich niet bewust zijn. En dat terwijl de gevolgen van een dodehoekongeval heel ernstig kunnen zijn. Het gevaar schuilt hier letterlijk in een klein hoekje. Doe daarom de dodehoekles op jouw school!
Wat kinderen leren in de dodehoekles:
- Kinderen leren wat de dode hoek is, wat de gevaren zijn en bij welke voertuigen dit voorkomt.
- Ze worden zich bewust van hun eigen gedrag wanneer ze een groot voertuig tegenkomen in het verkeer.
- Ze kunnen in dodehoeksituaties bedenken hoe ze veilig met de situatie omgaan.
Opzet van de les
In een gastles van ongeveer 1,5 uur leren kinderen van groep 7 en 8 alles over de dode hoek en natuurlijk over hoe je veilig omgaat met grote voertuigen in het verkeer.
De les start in de klas met een interactieve film waarin vloggers Firy en Milo de kinderen twee belangrijke vuistregels voor de dode hoek leren.
Om de kinderen te laten ervaren wat een chauffeur van een groot voertuig wel of niet kan zien, komt er een echte vrachtauto of inzamelingswagen op school tijdens de les. De kinderen krijgen uitleg, kunnen de chauffeur vragen stellen én zelf achter het stuur klimmen. Zien ze hun klasgenoten, meester of juf wel of niet in de spiegels?
De kinderen komen met enthousiaste verhalen thuis! Nog leuker wordt het met de thuisopdracht waar kinderen hun ouders kunnen uitleggen hoe het zit met de dode hoek. Daarbij kunnen ze ook de gratis app Uit de hoek gebruiken om te leren hoe ze zich veilig gedragen in dodehoeksituaties.
Boek over de dode hoek
Iedere school die onze dodehoekles aanvraagt ontvangt een exemplaar van Paul van Loons boek ‘Ontsnapt uit de dode hoek’ voor de schoolbibliotheek. Dit wordt mogelijk gemaakt door onze partner TOTAL.