5 tips om verlicht te fietsen

Wintertijd: de dagen zijn korter en het is langer donker. Belangrijk dus om zichtbaar op pad te gaan. Wij geven je tips!

5 tips om verlicht te fietsen

Veel fietsers gaan al verlicht op pad.¹ Maar soms wordt er toch zonder verlichting gefietst. Veel voorkomende redenen? Kapotte verlichting en een lege batterij. Ook wordt wel eens vergeten de verlichting aan te zetten of losse lampjes mee te nemen². Zonde! Daarom geven wij je 5 tips om verlicht te fietsen.

1. Zet je verlichting aan

Een open deur, maar toch wordt het soms vergeten. Heb jij hier moeite mee? Misschien helpen deze tips:

  • Bedenk een cue. Bijvoorbeeld: Als de straatverlichting aan is, doe ik mijn fietsverlichting ook aan.
  • Vraag een collega of iemand thuis of ze jou willen herinneren aan het aanzetten van je verlichting.
  • Zorg voor verlichting die automatisch aangaat tijdens het fietsen.

2. Controleer regelmatig of de fietsverlichting werkt

Volgens de wettelijke regels moet fietsverlichting voortdurend zichtbaar zijn en mogen de lichten niet knipperen of anderen verblinden. Dit heb je bij je eigen fiets zo gecheckt. Maar hoe zit het met de verlichting van bijvoorbeeld je kinderen? Spreek samen af dat iedereen het direct laat weten als de verlichting niet werkt. Stuk? Ga dan snel door naar tip 3 en 4!

3. Zorg voor reservelampjes en -batterijen

Losse lampjes zijn - zeker als noodverlichting - handig. Zolang je ze niet vergeet mee te nemen én de batterijen nog werken natuurlijk. Bewaar reservelampjes en -batterijen het liefst op een vaste plek. Zo weet iedereen ze thuis te vinden. Ook is het verstandig om een extra setje bij je te hebben, mocht je vaste fietsverlichting het onderweg begeven.

4. Repareer je fietsverlichting snel

Heb je vaste fietsverlichting? Top! Deze vergeet je namelijk niet mee te nemen. 😉 Stuk? Repareer je verlichting zelf of breng je fiets naar de fietsenmaker. Lukt het niet meteen, plan dan gelijk een moment in waarop je dit kan doen en gebruik in de tussentijd losse lampjes. Zo voorkom je uitstelgedrag.

5. Opvallende kleding en accessoires

Verlichting is key, maar heb je ook wel eens nagedacht over je outfit? Een donkere jas valt niet op in het donker. Een reflecterende jas wel. En wist je dat naast werkende fietsverlichting, wielreflectoren ook verplicht zijn op de fiets?

We hopen dat deze tips je helpen zichtbaar op pad te gaan! De tips zijn onderdeel van onze fietsverlichtingscampagne. Bekijk ook onze tips voor voetgangers en hardlopers!

Bronnen

  1. Zengerink, L., Broeks, J., 2018. Lichtvoering fietsers 2017/2018. Rijkswaterstaat.
  2. Rijkswaterstaat, 2013. Thuiskomen 2011; Een overzicht van de monitoringsresultaten van de verkeersveiligheidscampagnes in 2009-2011.