84% van de Nederlanders is voorstander van herintroductie alcoholslot

Publicatiedatum:

Het alcoholslot is een apparaat dat voorkomt dat automobilisten met alcohol op achter het stuur kruipen. Automobilisten moeten eerst in het apparaat blazen voordat ze de auto kunnen starten. Pas als het alcoholgehalte binnen de toegestane grens blijft, start de motor. 

Bob

Het alcoholslot werd in Nederland in 2011 geïntroduceerd als maatregel tegen rijden onder invloed. Het was bedoeld voor bestuurders die met een fors te hoog alcoholpromillage waren betrapt. In 2015 werd het echter afgeschaft. Er waren juridische problemen, hoge kosten voor gebruikers en praktische bezwaren, zoals het dubbel straffen van bestuurders. De herinvoering van het alcoholslot blijft onderwerp van discussie. Voorstanders zien het als een effectief middel om verkeersveiligheid te bevorderen, terwijl tegenstanders waarschuwen voor de complexiteit en kosten van een dergelijke maatregel. 

Flinke meerderheid voor herintroductie alcoholslot 

Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangegeven ‘niet onwelwillend’ tegenover het plan te staan om het alcoholslot opnieuw in te voeren. Hij benadrukt het belang van effectieve maatregelen om alcoholgebruik in het verkeer tegen te gaan. De enquête, die Ipsos I&O uitvoerde in opdracht van Fonds Slachtofferhulp, toont aan dat er brede steun is onder de bevolking voor strengere regels met betrekking tot alcoholgebruik in het verkeer. Veel mensen zijn voor een herintroductie van het alcoholslot. Daarnaast zien zij graag hogere boetes en meer controles. 

Veilig Verkeer Nederland positief tegenover deze maatregel 

Wij staan positief tegenover het alcoholslot, mits andere maatregelen onvoldoende effect hebben gehad. Hiermee voorkomen we dat mensen die eerder betrapt zijn op rijden onder invloed, niet opnieuw met alcohol achter het stuur kruipen. Het kan bijdragen aan een langdurige gedragsverandering en de verkeersveiligheid aanzienlijk verhogen. De discussie over het alcoholslot komt op een moment dat het aantal verkeersongelukken onder invloed van alcohol weer toeneemt. Ieder jaar komen tussen de 75 en 140 mensen om het leven door middel van alcoholgebruik in het verkeer. Met deze maatregel hopen we dat we de trend kunnen breken. 

Haalbaarheid invoering alcoholslot 

Het alcoholslot kan dus op brede steun rekenen. Maar er zijn ook nadelen. Sommigen wijzen op de kosten en administratieve lasten die gepaard gaan met de installatie en het onderhoud van het apparaat. Ook zijn er twijfels over de voordelen in vergelijking met andere maatregelen. Zoals hogere boetes en meer verkeerscontroles. De komende tijd zal blijken of de overheid besluit om het alcoholslot opnieuw in te voeren. 

Meedoen is makkelijk

Wij brengen de boodschap, zonder alcohol op achter het stuur, al geruime tijd onder de aandacht via onze campagne Bob. Door bewust te kiezen voor een Bob, wordt de kans op een ongeluk door alcoholgebruik in het verkeer aanzienlijk verkleind. Het is een praktische en laagdrempelige manier om bij te dragen aan de verkeersveiligheid. Iedereen kan zelf een steentje bijdragen aan het aantal incidenten door alcohol in het verkeer te verminderen. Heb je een borrel op werk of ga je met je vrienden op pad? Maak dan op voorhand de Bob-afspraak.