Ben je Bob, zeg het hardop!

Veilig Verkeer Nederland zegt: 100% Bob, 0% op. En niet voor niets, want iedere hoeveelheid alcohol in je bloed heeft effect op je rijgedrag. Je brengt niet alleen jezelf, maar ook je passagiers en andere verkeersdeelnemers in gevaar. Daarnaast riskeer je een forse boete of zelfs het verliezen van je rijbewijs. Erg belangrijk dus dat je niet drinkt als je nog moet rijden.

Veilig Verkeer Nederland Bob

3 tips om alcoholvrij achter het stuur te stappen

1. Regel een Bob

Ga je met anderen op pad: regel een Bob! Spreek vooraf af wie er naar huis rijdt en dus nuchter blijft.

2. Zeg het hardop

Laat anderen weten dat je nog moet rijden en daarom niet drinkt. Zeg het hardop. Dat helpt om de verleiding te weerstaan om toch één drankje te nemen

3. Volg Bob online

Volg Bob Facebook en Instagram of gebruik de speciale Bob-gifjes om anderen te laten weten dat je Bob bent! Zoek in de gif-functie van je social-media-kanalen naar #zeghethardop.

De Bob-afspraak

Wij motiveren iedereen die met de auto komt om vooraf met elkaar de Bob-afspraak te maken. We spreken af dat degene die de Bob is, geen druppel alcohol drinkt. Na afloop kunnen de Bobs een (vrijwillige) blaastest doen. Heeft de Bob inderdaad niets gedronken, dan krijgt hij of zij als beloning de felbegeerde Bob-sleutelhanger.

Ons enthousiaste campagneteam is in het hele land te vinden om bestuurders er aan te herinneren dat de Bob helemaal nuchter blijft. Je komt ons tegen op festivals, evenementen en bedrijfsfeesten. We maken een serieus onderwerp als rijden onder invloed van alcohol op een positieve en humoristische manier bespreekbaar. Het afgelopen jaar bereikten we hiermee 1 miljoen bezoekers op prominente festivals, zoals Vrienden van Amstel Live en de Zwarte Cross.

Risico’s van rijden onder invloed

Sinds de invoering van de Bob-campagne is er een daling van het aantal alcoholincidenten. Toch is nog steeds 1 op de 5 verkeersslachtoffers het gevolg van alcohol in het verkeer. Al na 10 minuten bereikt alcohol je hersenen. De alcohol zorgt ervoor dat je je zelfverzekerder voelt en de risico’s van rijden onder invloed van alcohol gaat onderschatten. Je rijvaardigheid gaat achteruit, al na een paar glazen alcohol. Je kan je moeilijker concentreren en je reactievermogen neemt af. Je wordt bovendien impulsiever. Daarnaast riskeer je een forse boete of zelfs het verliezen van je rijbewijs. Erg belangrijk dus dat je niet drinkt als je nog moet rijden.

Doe de test!

Alcohol en verkeer is geen goede combinatie. Daarom roepen we mensen op om de Bob-afspraak te maken. Wat weet jij over rijden onder invloed en de Bob-campagne? Check het hier!

Bob sleutelhanger

Kom bij het Bob-promoteam

Wil jij de Bob-boodschap helpen verspreiden? Kom ook bij het Bon-promoteam! Help mee bij leuke evenementen, festivals en andere Bob-acties. Samen gaan we op een positieve manier het gesprek aan met bezoekers over het rijden onder invloed van alcohol en testen we hun verkeerskennis.

Bob

Bob Flitspeiling

Bij VVN brengen we ieder jaar in kaart wat Nederlanders bezighoudt als het gaat om verkeersveiligheid. Dat doen we in onze Flitspeiling. Zo ook over Bob! Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan weleens de Bob te zijn. 

 

Bob Flitspeiling 2022

Bob op jouw event?

Organiseer jij een festival, bedrijfsborrel, veiligheidsdag of ander evenement? Ons campagneteam komt graag naar jouw event met een Bob-actie. Wij maken rijden onder invloed van alcohol bespreekbaar, altijd met de kenmerkende positieve insteek van de Bob-campagne. Wij informeren je graag over de mogelijkheden. 

Bob sleutelhanger

Samenwerking

De Bob-campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Veilig Verkeer Nederland (VVN) is al sinds de start van de campagne in 2001 een belangrijke partner in de Bob-campagne. Wij werken hiervoor samen met importeurs en producenten van bier, wijn en gedistilleerde dranken. Deze samenwerking maakt het voor ons mogelijk om zo belangrijke rol van Bob te benadrukken. Altijd met de kenmerkende positieve insteek van de Bob-campagne. 

"Van een bier dat met passie is gebrouwen moet je met verstand genieten. Dat betekent dus soms ook even niet, bijvoorbeeld als je nog moet rijden. Via de BOB dragen we deze boodschap al vele jaren met enthousiasme en met succes uit. En daar staan we voor de volle 100% achter!"

Cees-Jan Adema - directeur Nederlandse Brouwers

De felbegeerde sleutelhanger

Sinds het begin van de campagne was Bob een groot succes, met als meest kenmerkende item de gele Bob-sleutelhanger. Een gewild artikel onder de Bobs die echt nuchter blijven omdat ze nog moeten rijden. Het aanbod Bob-items is daarnaast uitgebreid met o.a. posters en ballonnen, zodat je tijdens elk event de Bob onder de aandacht kunt brengen. Alle items zijn te bestellen via onze webshop

Meer slachtoffers als gevolg van alcohol

Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers als gevolg van alcoholgebruik is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld, zo meldt de NOS. De boodschap die we al jaren verkondigen in de Bob-campagne, dat je helemaal nuchter blijft als je moet rijden, blijft dus nog steeds belangrijk. 

bob
Bob sleutelhanger
Bob sleutelhanger
Het VVN-promoteam deelt sleutelhangers uit aan de Bobs die 100% nuchter zijn.