Aanbesteding verkeerseducatie in Vervoerregio Amsterdam

Vervoerregio Amsterdam zet ook dit jaar weer in op een goed en ruim aanbod van verkeerseductie en heeft daarom de aanbesteding daarvan toegekend aan een consortium. Vanaf dit schooljaar verzorgt Veilig Verkeer Nederland, samen met Verkeersplein Amsterdam, DTV Consultants en Team Alert, verkeerseductie op onder andere basisscholen in de gemeente Amsterdam en 14 omliggende gemeenten die samen de Vervoerregio vormen.

Verkeerseducatie op scholen gewaarborgd door bundeling van krachten 

Eerste verkeersles

Oecumenische Basisschool de Bonkelaar in Amsterdam heeft de primeur. Vicevoorzitter van de Vervoerregio Amsterdam, Gerard Slegers, maakt daar vrijdag 3 september 2021 bekend dat de verkeerseducatie door de Vervoerregio is toegekend aan het consortium. Hij reikt het ‘Ster in het verkeer-label’ aan Linda Schaasberg, directeur van de Bonkelaar uit en overhandigt hij verkeersouder Joris Crevecoeur lesmateriaal over verkeersveiligheid. Daarna krijgen de leerlingen van groep 7 en 8 de eerste verkeersles, een gastles over de dode hoek, van dit schooljaar van hem als gastdocent.  

Ervaar het zelf

Kinderen onthouden dingen die ze beleven heel goed. Daarom is de verkeerseductie gebaseerd op doen en meemaken. Ook deze eerste verkeersles op de Bonkelaar bestaat uit een groot component beleven. De kinderen gaan naar buiten waar een echte vrachtwagen staat en ze mogen plaatsnemen in de cabine. Zo ervaren de kinderen zélf wat de chauffeur van achter het stuur wel en niet kan zien en leren ze zo over de dode hoek van een vrachtwagen.  

Daarna start de Virtual Reality verkeersles. In gamevorm maken de kinderen kennis met verschillende verkeerssituaties. Gerard Slegers over het gebruik van Virtual Reality: 'Een heel goede manier om te leren hoe je uit de dode hoek van een vrachtwagen blijft. Mooi om te zien dat de toegevoegde waarde van allerlei technische ontwikkelingen, zich ook heeft vertaald in verkeerseducatiemethoden. Het interactieve aspect spreekt verschillende leeftijdsgroepen aan waardoor het bereik van de verkeerslessen groot is. En dat wordt door de Vervoerregio Amsterdam graag ondersteund.'