Volgens het rapport is een belangrijke reden van deze stijging het feit dat veel nieuwe fietsen automatische verlichting hebben, welke is verwerkt in het frame. Bij deze fietsen hoeft er dus geen dynamo meer aan het voorwiel te hoeven aangezet. Dynamo's zijn daarbij over het algemeen een minder gewenste vorm van fietsverlichting, omdat deze snel(ler) kapot gaan en maakt fietsen zwaarder maakt.
Toename gebruik ledlampjes
Een andere belangrijke reden dat de fietsverlichting is toegenomen, zijn de (goedkope) ledlampjes die tegenwoordig overal te koop zijn. Fietsers kunnen deze gemakkelijk op hun kleding of aan de fiets klikken. Toch bieden deze ledlampjes een vorm van schijnveiligheid. Onze woordvoerder, Rob Stomphorst, gaf vorige week een reactie aan het Algemeen Dagblad: "Dat is echt noodverlichting. Ze voldoen niet." Dit komt omdat deze losse lampjes minder licht geven dan vaste fietsverlichting.
Uit onze flitspeiling van vorig jaar bleek dat de 46% de fietsers fietsverlichting gebruikt om op te vallen in het verkeer. Maar om dit effectief te kunnen doen, is het dus belangrijk om vaste fietsverlichting te hebben.