Goed nieuws: aantal fietsers met werkende verlichting is flink gestegen

Waar in 2003 nog minder dan de helft van de fietsers werkende voor- en achterlichten had, is dat nu bijna 80 procent. Dit blijkt uit een nieuw rapport over tweewielers in Nederland van de brancheverenigingen RAI en BOVAG. 

Fietsverlichting

Volgens het rapport is een belangrijke reden van deze stijging het feit dat veel nieuwe fietsen automatische verlichting hebben, welke is verwerkt in het frame. Bij deze fietsen hoeft er dus geen dynamo meer aan het voorwiel te hoeven aangezet. Dynamo's zijn daarbij over het algemeen een minder gewenste vorm van fietsverlichting, omdat deze snel(ler) kapot gaan en maakt fietsen zwaarder maakt.

Toename gebruik ledlampjes

Een andere belangrijke reden dat de fietsverlichting is toegenomen, zijn de (goedkope) ledlampjes die tegenwoordig overal te koop zijn. Fietsers kunnen deze gemakkelijk op hun kleding of aan de fiets klikken. Toch bieden deze ledlampjes een vorm van schijnveiligheid. Onze woordvoerder, Rob Stomphorst, gaf vorige week een reactie aan het Algemeen Dagblad: "Dat is echt noodverlichting. Ze voldoen niet." Dit komt omdat deze losse lampjes minder licht geven dan vaste fietsverlichting. 

Uit onze flitspeiling van vorig jaar bleek dat de 46% de fietsers fietsverlichting gebruikt om op te vallen in het verkeer. Maar om dit effectief te kunnen doen, is het dus belangrijk om vaste fietsverlichting te hebben.

"Ledlampjes zijn echt noodverlichting. Ze voldoen niet."

Rob Stomphorst, Woordvoerder Veilig Verkeer Nederland

AAN in het donker

Om het belang van fietsverlichting onder de aandacht te brengen voert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ieder jaar de nationale fietsverlichtingscampagne ‘AAN in het donker’. Ook Veilig Verkeer Nederland doet mee aan deze campagne, waarmee wij fietsers, met name jongeren tussen de 15 en de 25 jaar, motiveren om hun fietsverlichting aan te doen. Organisaties die bij de campagne betrokken zijn en die in de komende maanden hiervoor verschillende activiteiten op het gebied van fietsverlichting ontplooien, zijn de RAI Vereniging, Fietsersbond, TeamAlert, de politie, ANWB, Bovag, Provincies en Veilig Verkeer Nederland. Hun motto is ‘Eén team, één taak’. Meer informatie is te vinden op komveiligthuis.nl/fietsverlichting.

Lichtjescampagne 

Ook met onze partners werken we samen aan de veiligheid en zichtbaarheid van fietsers. Zo waren wij afgelopen week samen met onze partnerorganisatie, Univé bij voetbalclub S.V. Den Hoorn. Hier deelden wij samen oplaadbare fietsverlichting uit, zodat iedereen goed verlicht en veilig naar de training komt.

Bekijk hier de video van de lichtjescampagne

Eerste landelijke fietslichttelactie 

Op 8 December 2022 organiseert VVN de eerste landelijke fietslichttelactie. Op deze dag gaan wij met zoveel mogelijk vrijwilligers het aantal fietsers tellen en het soort verlichting dat zij hebben. Wil jij ook meedoen met deze landelijke actie en bij jou in de buurt in kaart brengen hoe het met de fietsverlichting gesteld is? Dat kan met onze speciaal ontwikkelde 'Fietslichttellen-app'. Meer informatie vind je op onze fietslicht tellen pagina.

Is jouw fietsverlichting al in orde? 

WIl jij meer weten over hoe jij kan opvallen in het verkeer of ben je benieuwd naar de regels omtrent fietsverlichting? We hebben deze voor jou op een rijtje gezet. Heb je al wel vaste fietsverlichting, maar is deze (onlangs) stuk gegaan? Dan hebben we ook handige video's gemaakt over hoe jij jouw verlichting zelf gemakkelijk kan repareren