Appen in de auto: óók met houder levensgevaarlijk

Wanneer automobilisten appen met een telefoon in een houder is dat net zo gevaarlijk als appen met de smartphone in de hand. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Appen in de auto: óók met houder levensgevaarlijk

De gevaren van appen achter het stuur

Wist je dat als je een bericht leest of typt tijdens het rijden de kans op een ongeval zes keer zo groot is? Niet zo gek, want je aandacht is niet meer volledig bij het verkeer. Met als gevolg dat je meer slingert, een minder stabiele snelheid aanhoudt en langzamer gaat rijden.

Telefoonhouder geen oplossing

Wie dacht dat een telefoonhouder de oplossing was komt bedrogen uit. Uit een nieuw onderzoek van het SWOV, uitgevoerd onder weggebruikers in een rijsimulator, blijkt dat het gebruiken van een houder de gevaren van appen achter het stuur niet doet afnemen. Appen achter het stuur is dus altijd levensgevaarlijk.

Wat zegt de wet?

Het is bij wet verboden je telefoon tijdens het rijden vast te houden. Wel is het momenteel nog toegestaan een smartphone in een houder te bedienen. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld om gebruik te maken van een navigatie-app. Omdat veel automobilisten hun telefoon gebruiken om te navigeren is  het maar de vraag of een totaal appverbod de oplossing zou zijn.

Appen in het verkeer is not done

Veel belangrijker vinden we dat mensen zelf gemotiveerd zijn hun smartphone tijdens verkeersdeelname niet te gebruiken. Maak het jezelf gemakkelijk door de verleiding weg te halen. Berg je telefoon op of zet hem op 'niet storen' en onthoud dat het normaal is om onderweg even niet bereikbaar te zijn.