Doen: loop of fiets naar school

Voor kinderen die nog veel ervaring moeten opdoen in het verkeer is één ding belangrijk: verkeer leer je door te doen! Daarom roepen wij ouders en kinderen op om zoveel mogelijk lopend of fietsend naar school te gaan. 

Samen lopen naar school

Oefening baart kunst. Het is daarom heel belangrijk dat kinderen in de basisschoolleeftijd zoveel mogelijk verkeerservaring opdoen. Kinderen hebben hun leven lang profijt van de ervaring die ze nu opdoen in het echte verkeer. Daar komt bij dat het ook gewoon leuk én gezond is om zelf of samen met je ouders te lopen of te fietsen. 

Lopen of fietsen naar school dus. Of naar de sportclub, naar vriendjes of naar opa en oma, als die in de buurt wonen. Wij helpen je graag om dit in de praktijk te brengen met deze vijf 'vergeet me nietjes':

1. Maak een afspraak

Kijk wat voor jullie haalbaar is en spreek samen af op welke dagen jullie te voet of met de fiets naar school gaan. Schrijf de afspraak ook op. Dat helpt om je ook echt aan de afspraak te houden. 

2. Toch met de auto: parkeer verderop

Pak je toch een keer de auto? Zoek een parkeerplaats net wat verderop. Het laatste stuk is prima voor een wandeling. In de buurt van scholen blijft het dan vrij van auto's. 

3. Parkeer waar het kan en mag

Nog een parkeertip: let bij het parkeren op of je auto er mag staan én of je kind er veilig uit kan stappen.

4. Oefenen, oefenen, oefenen

Veel samen oefenen zorgt dat je kind straks zelfstandig het verkeer in gaat. Met de materialen van Veilig Verkeer Nederland wordt het ook nog eens leuk om je kind te leren over verkeer

5. Maak verkeer bespreekbaar 

Elke leeftijd heeft zo zijn eigen ontwikkelingsfasen als het gaat om verkeersdeelname. Als je kind al wat ouder is, is het goed om thuis te bespreken hoe je omgaat met smartphonegebruik in het verkeer en hoe je kind om kan gaan met groepsdruk. 

Gratis toolkit 'Veilige schoolomgeving'

Vind jij dat de verkeersveiligheid in de omgeving van de school beter moet? En wil je je daar samen met andere ouders voor inzetten? Download dan onze gratis toolkit met materialen. Hiermee helpen we je om in kaart te brengen hoe andere ouders denken over het verkeer in de buurt van school. Daarna krijg je van ons advies over hoe je samen met school en andere ouders een actieplan maakt voor een verkeersveilige schoolomgeving.