Dit is één van de verkeersacties van het VVN actieplein. Bekijk alle acties en ga aan de slag.

Veilige schoolomgeving

Uitvoering:
4 uur
Voorbereiding:
2 uur
Voor wie:
Kinderen

In de buurt van basisscholen zou het verkeer veilig moeten zijn, toch? Download deze toolkit om de verkeersveiligheid bij de school van jouw kind(eren) te verbeteren. 

Verkeersveilige schoolomgeving

Wie help je?

Kinderen die elke dag met de auto naar school worden gebracht, leren vanaf de achterbank niet hoe ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Bovendien vinden ze het vaak leuker om zelf naar school te lopen of te fietsen! Het is voor ouders heel spannend om hun kind los te laten in het verkeer, daarvoor is vertrouwen erg belangrijk. Niet alleen vertrouwen in het verkeersinzicht van het kind, maar ook in de verkeerssituatie in de omgeving. Je kunt dat vertrouwen versterken door samen met school, ouders en kinderen een veilige schoolomgeving te creëren. Een veilige schoolomgeving is belangrijk voor de veiligheid van de kinderen, en het geeft ouders en leraren een gerust gevoel!

Dit kun je doen

De eerste stap naar een veilige schoolomgeving is contact leggen met de schooldirectie of verantwoordelijke leerkracht, vaak de verkeerscoördinator. Bespreek met hen wat jouw zorgen zijn over de verkeersveiligheid. Vraag een vragenlijst voor jouw school op, door een melding te maken bij het VVN Participatiepunt en aan te geven dat je interesse hebt in VVN Veilige Schoolomgeving. Deze verspreid je onder ouders, zodat je in kaart brengt welke problemen andere ouders ervaren bij de verkeerssituatie. Twee tot vier weken na afname van de vragenlijst stuurt Veilig Verkeer Nederland de resultaten per mail terug, samen met een advies op maat. Aan de hand van dit advies kun je samen met de school en ouders een actieplan voor een veilige schoolomgeving maken.

Aan de slag

Je kunt deze actie aanvragen door een melding te maken van de verkeerssituatie in de schoolomgeving van jouw buurt op het VVN Participatiepunt. Geef in het proces aan dat je interesse hebt in de Veilige Schoolomgeving.

Moeder en kind lopen naar school

Dit is een laagdrempelige actie, die je als ouder of medewerker van de basisschool, kunt oppakken. Gelijk uitgebreider aan de slag met een betaald project i.s.m. de school of gemeente? Bekijk het project VVN Veilige Schoolomgeving.

Zoveel tijd kost het

Afhankelijk van welke acties je gaat oppakken, is er tussen de 4 en 8 uur nodig.

Deze mensen heb je nodig

Om de acties te laten slagen, is het belangrijk om draagvlak te creëren bij de schooldirectie, de leerkracht (vaak de verkeerscoördinator) en de ouders. Het afnemen van de vragenlijst helpt je daarbij, mits de respons hoog is! Vraag daarom de school om hulp bij het verspreiden van de vragenlijst. De leerkracht kan de leerlingen vragen om hun ouders enthousiast te maken om mee te doen.

Als uit de resultaten blijkt dat het probleem wordt (h)erkend door de ouders, kun je een stapje verder zetten en gerichte acties organiseren. Zo bouw je met elkaar aan een veilige schoolomgeving!