Dit is één van de verkeersacties van het VVN actieplein. Bekijk alle acties en ga aan de slag.

Doe de VVN Ouderenquête Veilige Schoolomgeving

Uitvoering:
4 uur
Voorbereiding:
2 uur
Voor wie:
Kinderen

In de buurt van basisscholen zou het verkeer veilig moeten zijn, toch? Vraag gratis een korte vragenlijst aan om de verkeersveiligheid bij de school van jouw kind(eren) te verbeteren. 

Verkeersveilige schoolomgeving

Wie help je?

Door te werken aan een veilige schoolomgeving draag je bij aan de verkeersveiligheid van kinderen. Ook geeft het ouders en leraren een gerust gevoel als kinderen veilig naar school kunnen lopen of fietsen. Bijkomend voordeel? Als de schoolomgeving veilig is, komen kinderen en hun ouders sneller lopend of fietsend naar school. Zo doen kinderen belangrijke verkeerservaring op, die ze vanuit de auto zouden missen.

Aan de slag

Vraag deze actie aan door in het formulier de locatie van de school, verkeerssituatie en jouw gegevens te vermelden. 

Moeder en kind lopen naar school

Dit kun je doen

Vraag hierboven een gratis korte vragenlijst voor jouw school op die je kunt verspreiden onder ouders. Zo breng je in kaart welke problemen andere ouders ervaren bij de verkeerssituatie. Twee tot vier weken na afname van de vragenlijst stuurt Veilig Verkeer Nederland de resultaten per mail terug, samen met een advies op maat. Aan de hand van dit advies kun je samen met de school en ouders een actieplan voor een veilige schoolomgeving maken.

Dit is een laagdrempelige actie, die je als ouder of medewerker van de basisschool, kunt oppakken. Gelijk uitgebreider aan de slag met een betaald project i.s.m. de school of gemeente? Bekijk het project VVN Veilige Schoolomgeving.

Zoveel tijd kost het

Afhankelijk van welke acties je gaat oppakken, is er tussen de 4 en 8 uur nodig.

Deze mensen heb je nodig

Om de acties te laten slagen, is het belangrijk om draagvlak te creëren bij de schooldirectie, de leerkracht (vaak de verkeerscoördinator) en de ouders. Het afnemen van de vragenlijst helpt je daarbij, mits de respons hoog is! Vraag daarom de school om hulp bij het verspreiden van de vragenlijst. De leerkracht kan de leerlingen vragen om hun ouders enthousiast te maken om mee te doen.

Als uit de resultaten blijkt dat het probleem wordt (h)erkend door de ouders, kun je een stapje verder zetten en gerichte acties organiseren. Zo bouw je met elkaar aan een veilige schoolomgeving!