Hoogeveense basisscholen het Rastholt, Vogelvlucht en 't Kofschip een week lang in het teken van verkeersveiligheid.

Hoogeveen

Hoogeveen, Amersfoort, 12 oktober 2022 - In de eerste weken na de zomervakantie is er een piek in het aantal verkeersongevallen onder fietsende scholieren. Daarom zijn de basisscholen het Rastholt, Vogelvlucht en ’t Kofschip in die periode een week lang elke dag gestart met ‘de vraag van de dag’ over verkeersveiligheid. Aanvullend zijn de leerlingen samen met hun ouders met de thuisquiz aan de slag gegaan. Deze is gewonnen door een inwoner van gemeente Hoogeveen. De ‘vraag van de dag’ en de ‘thuisquiz’ zijn als pilot gratis aangeboden door Veilig Verkeer Nederland aan alle basisscholen in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland als onderdeel van de ‘Onze scholen zijn weer begonnen’-campagne. 

Op de fiets naar school

Net na de zomervakantie is bij de leerlingen hun kennis wat weggezakt over hoe je veilig aan het verkeer deelneemt. Met vragen als ‘Hoe steek je veilig over’ of ‘Hoe fiets je Mono’ gingen de leerkrachten van 36 scholen samen met de leerlingen uit in totaal 206 groepen aan de slag met ‘de vraag van de dag’. Leerkracht Annemiek van groepen 7 en 8 op ‘het Rastholt’ heeft het als leuk en nuttig ervaren om er op deze manier aandacht aan te besteden. ‘Het is voor de leerlingen toch weer even wennen aan de drukte in het verkeer en goed om hun kennis over verkeersveilig gedrag op te frissen. Bovendien vonden ze het zo leuk dat ze elke dag weer vroegen wanneer we met de vraag van de dag aan de slag gingen’.   

Voorbeeldrol ouders 

In het verkeer spelen we allemaal een belangrijke rol. Als ouder doe je dat bijvoorbeeld door als automobilist een gepaste snelheid te rijden als je onderweg fietsende scholieren tegenkomt. Of door het goede voorbeeld te geven in het verkeer als je samen met je kind naar school fietst. Doordat kind en ouder samen de 'thuisquiz’ hebben gemaakt zijn beiden gestimuleerd om over deze rol na te denken en hebben ze hun verkeerskennis weer even opgefrist. Leonora Booij uit Nieuwlande heeft samen met haar oudste kinderen aan de quiz meegedaan en had alle antwoorden goed. Na loting heeft ze voor haar gezin toegangskaartjes gewonnen voor Wildlands Adventure Zoo in Emmen. Leonora: ‘Deelname aan de quiz heeft een bewust moment gecreëerd om thuis het gesprek met mijn kinderen aan te gaan over verkeersveiligheid. Zoals over de dode hoek. Iets waar je normaal gesproken minder snel aan toe komt, maar eigenlijk best wel belangrijk is. En het winnen van deze prijs is natuurlijk heel erg leuk’.  

 

Daag jezelf uit en maak de thuisquiz

Mensen die de thuisquiz willen maken kunnen daar via deze link mee aan de slag: https://verkeersquiz-oszwb.vvn.nl/ 

Wat speelt er in jouw buurt?