Driekwart fietsende 55-plussers houdt zich aan de alcohollimiet

Wat is de houding van 55-plussers ten opzichte van verkeersdeelname na het drinken van alcohol? Wij vroegen Ruigrok NetPanel dit voor ons te onderzoeken.

Driekwart fietsende 55-plussers houdt zich aan de alcohollimiet

Kwetsbare groep

Senioren vormen een kwetsbare groep in het verkeer, ondanks dat ze zich niet onveiliger gedragen. In 2019 was tweederde van de 228 verkeersdoden tussen de 50 en 85 jaar. Bij het ouder worden neemt een aantal vaardigheden geleidelijk af. Verder herstellen mensen langzamer van letsel naarmate ze ouder worden.

Senioren en alcoholgebruik

Ook voor het afbreken van alcohol hebben 55-plussers meer tijd nodig dan jongere personen. Door lichamelijke veranderingen als gevolg van het ouder worden is er sprake van een hoger en langduriger bloed-alcoholgehalte². Hoe gaan 55-plussers hiermee om op het gebied van verkeer? Dat vroegen we onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel.

Op de fiets

Het onderzoek wijst uit dat vooral 55-plussers die de (elektrische) fiets gebruiken wel eens met alcohol op aan het verkeer deelnemen. Afgelopen jaar stapte een kwart van hen met teveel alcohol op de fiets¹ . Gelukkig fietst de ruime meerderheid van 75% niet met teveel alcohol op.

In de auto

Autorijden met teveel alcohol op komt minder vaak voor, blijkt uit het onderzoek¹ . Senioren keuren teveel alcoholgebruik in het verkeer af. Verder blijkt dat 55-plussers redelijk goed weten hoeveel glazen alcohol zijn toegestaan. Toch hebben maar weinig 55-plussers kennis van de hoeveelheid alcohol van een standaardglas (gemiddeld 10 gram).

Meer aandacht

Op basis van deze onderzoeksresultaten maken we senioren bewuster van de gevaren van alcoholgebruik in het verkeer, in het bijzonder op de fiets. Dit doen we door hier extra aandacht aan te besteden in de VVN Opfriscursus en door het genereren van media-aandacht. Zo zorgen we ervoor dat senioren zo lang en veilig mogelijk mobiel kunnen blijven!

"Wellicht een open deur maar je kunt het voor jezelf heel makkelijk maken door bij verkeersdeelname zowel met de auto als op de fiets vast te houden aan de gedragslijn van nul alcohol. Dus 100% Bob, 0% op. Veiliger voor jezelf en direct ook voor de overige verkeersdeelnemers."

Evert-Jan Hulshof - Directeur van Veilig Verkeer Nederland

Bronnen

  1. Ruigrok NetPanel Alcohol en medicijngebruik bij 55-plussers in het verkeer
    Een kwantitatief onderzoek onder 55-plussers in opdracht van Veilig Verkeer Nederland.
  2. Andreasson S, Chikritzhs T, Dangardt F, Holder H, Naimi T, Stockwell T (2019) Alcohol and Society 2019: Alcohol and the Elderly, Stockholm: Swedish Society of Medicine, Swedish Society of Nursing, CERA & IOGT-NTO.