E-biker? Test je kennis met de VVN Opfriscursus

Fietsen: we staan er in Nederland om bekend! De opmars van de e-bike doet hier nog een schepje bovenop. We fietsen meer, verder en bovenal sneller. Nog niet iedereen is daarop voorbereid. Daarom delen we samen met onze partner Stella tips en tricks voor e-bikers.

E-biker? Test je kennis met de VVN Opfriscursus

De e-bike maakt je cirkel van bereik veel groter. Niet gek dus dat de elektrische fiets steeds populairder wordt! Helaas neemt het aantal fietsongevallen nog altijd toe. Uit balans raken, tegen een paaltje fietsen, vallen bij het op- en afstappen of te snel door de bocht. Allemaal enkelvoudige ongevallen die je wilt voorkomen. Hoe pak je dat aan?

Fietsongevallen voorkomen

Voel je je minder comfortabel bij een hogere snelheid, maar wil je wel profiteren van trapondersteuning? Een e-bike is afgesteld op een maximumsnelheid van 25 km/uur, maar je kunt je fietsenmaker vragen om de e-bike in te stellen op bijvoorbeeld maximaal 20 km/uur. Ook schijfremmen leveren een belangrijke bijdrage aan meer fietsveiligheid. Met dit systeem hoef je minder kracht te zetten bij het remmen en de remweg is korter.

Naast deze technische mogelijkheden kun je ook extra aandacht besteden aan hóe je fietst. Denk hierbij aan het aanpassen van je snelheid, ver vooruitkijken, je hand uitsteken bij het afslaan en uit de dode hoek blijven. Daarnaast kun je een helm dragen om letsel te beperken mocht het toch fout gaan.

Test je kennis!

Om de veiligheid van fietsend Nederland te bevorderen hebben we de VVN Opfriscursus voor fietsers uitgebreid met vragen over e-bikes. Weet jij de juiste antwoorden? Test je kennis met de gratis zelftest en laat ons je score weten op Facebook!