'Fiets naar je werk'-dag: 5 voordelen van fietsen naar je werk

Fiets jij wel eens naar je werk? Vandaag is het ‘Fiets naar je werk dag’! Nederlanders worden opgeroepen de fiets naar het werk te pakken. Ook wij geven je graag een zetje! Waarom? Lees hieronder 5 redenen om vaker de fiets te pakken. 

'Fiets naar je werk'-dag: 5 voordelen van fietsen naar je werk

1. Fietsen is sneller

De auto snel? Think again. Fietsers kunnen soms veel sneller op hun bestemming zijn dan automobilisten. Vooral in grotere steden en op kortere woon-werkafstanden. Een file of uitgevallen trein? Daar heb je geen last van als fietser. Ook een parkeerplekje vinden is makkelijker met de fiets dan met de auto. 

2. Fiets je vrolijk 

Fietsen heeft een positieve invloed op je mentale gezondheid.* Denk aan minder slaapproblemen, minder vermoeidheid en minder stress. Fietsers voelen zich onafhankelijk en krijgen er een goed gevoel van dat ze op eigen kracht hun reisdoel bereiken. Maar liefst tweederde van de Nederlanders associeert fietsen met vreugde. Vergelijk dat maar eens met reizen met de auto of het OV… ;) 

3. Fiets je jong en gezond

De reden dat Nederlanders gemiddeld minder overgewicht hebben dan in omliggende landen? Wij zijn een fietsland! En fietsers houden hun gewicht gemakkelijker op peil.* Met dertig minuten fietsen op een tempo van 18 km/uur verbrand je maar liefst 150 kcal. Ook verhoog je door regelmatig te fietsen je fitheid tot wel 13%.* Je fitheidsniveau komt dan overeen met collega’s die 10 jaar jonger zijn. Niet gek dus dat fietsers minder verzuimen dan niet-fietsers.  

4. Fietsen is beter voor het milieu 

Minder auto’s = minder vervuiling. Door te fietsen in plaats van te rijden wordt de lucht in jouw omgeving schoner. Met de (elektrische) fiets bespaar je - in vergelijking tot de auto - iedere 4 kilometer de uitstoot van een kilo CO2.* Dus laat de auto staan en kies voor duurzaam! 

5. Fietsen is voordelig 

Van benzine tot treinkaartjes: reizen met de auto of het OV is vele malen duurder dan fietsen. Reken eens uit wat je kunt besparen door regelmatig de fiets te pakken! Doordat je gezond bezig bent bespaar je mogelijk ook zorgkosten en is een sportabonnement misschien niet langer nodig.  
 
* De cijfers uit dit artikel zijn gebaseerd op het onderzoek ‘Fietsen is groen, gezond en voordelig’ van TNO.