Burgemeester van Harmsmaschool trapt het Friese Fiets APK seizoen af

Gorredijk

De dagen worden korter en het is belangrijk om de fietsverlichting op orde te hebben. In het kader van de Friese Fiets APK controleerden vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland tijdens de Verkeersmarkt vandaag op de Burgemeester Harmsmaschool in Gorredijk 90 fietsen van de scholieren van deze school voor voortgezet onderwijs. Fietsverlichting is een belangrijk onderdeel van deze controle. Kleine mankementen aan de fiets worden ter plekke door een rijwielhandelaar gerepareerd. De Friese Fiets APK wordt mogelijk gemaakt door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân.

FFAPK

Ruim 5.000 fietsen van scholieren in het voorgezet onderwijs worden met name in de herfst door vrijwilligers van VVN in samenwerking met rijwielhandelaren gecontroleerd. Dagelijks fietsen grote aantallen leerlingen van en naar school. Met de gratis fietskeuringen voor leerlingen wil Veilig Verkeer Nederland het aantal ongevallen terugdringen. De Friese Fiets APK bevordert dat de leerlingen op een veilige fiets deelnemen aan het verkeer. Bovendien wordt de aandacht van de leerlingen met de actie gevestigd op verkeersveiligheid.

Verkeersmarkt

De Friese Fiets APK is vaak onderdeel van een Verkeersmarkt die georganiseerd wordt door Stichting Bevordering Verkeerseducatie. Tijdens een verkeersmarkt maken de scholieren kennis met diverse verkeersveiligheidsonderwerpen en doen tegelijkertijd praktijkervaring op. De leerlingen in Gorredijk bekeken in samenwerking met de Chauffeurs Vereniging Friesland de dode hoek van een truck. Daarnaast wordt met de leerlingen gewerkt aan het voorkomen van afleiding in het verkeer door bijvoorbeeld de smartphone.

Zet je licht aan

Speciaal voor deze aftrap maken de deelnemende leerlingen samen met een graffitikunstenaar Marcus Wedman één groot campagnebord met de tekst: ‘Zet je licht aan!’. Dit grote bord wordt tijdens de donkere dagen op een prominente plek in de school geplaatst om alle leerlingen op te roepen hun fietsverlichting op orde te hebben en aan te zetten.

Wat speelt er in jouw buurt?