Fietsinzamelingsacties voor kinderen in Leeuwarden

Leeuwarden

In Leeuwarden leeft één op de zes  kinderen onder de armoedegrens. In arme gezinnen is vaak geen geld voor een fiets. Sporten en sociaal contact met andere leeftijdsgenoten kan daardoor moeilijk worden. Om te zorgen dat elk kind in Leeuwarden een fiets heeft om mee naar school te gaan en om veilig te leren fietsen, slaan de gemeente Leeuwarden, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, ANWB en Stichting Leergeld e.o., de handen ineen. Elk kind moet een fiets hebben! 
 

Kinderfietsplan

Sinds 2015 roept de ANWB via het Kinderfietsenplan iedereen  op om een fiets te doneren. Scholen, verenigingen en particulieren worden opgeroepen zoveel mogelijk fietsen in te zamelen in de maand september. Denk hierbij aan acties op school, in de buurt, op het werk of op een sportvereniging. ANWB Kinderfietsenplan geeft hulpmiddelen om een actie te organiseren. Deelnemers kunnen een gratis actiepakket aanvragen via:anwb.nl/kinderfietsenplanleeuwarden.
De ingezamelde fietsen worden door mensen die niet direct de stap naar de reguliere arbeidsmarkt kunnen maken, gerepareerd en via Stichting Leergeld e.o.uitgeleverd aan kinderen die het nodig hebben. Kinderen kunnen samen met een lokale werkplaats reparaties aan de fiets uitvoeren en als ze de fiets ontgroeid zijn, kunnen ze de oude inruilen voor een andere. Vanaf november 2019 kan een gezin met een krappe beurs via www.kindpakket.nl een fiets aanvragen.
Tijdens een feestelijke middag op het Waagplein in Leeuwarden kunnen alle ingezamelde fietsen  worden aangeboden. Dit kan tussen 13.00 en 17.00 uur. Om 13.30 uur wordt bekend gemaakt wie de meeste fietsen heeft ingezameld en een leuke prijs wint. Lukt het niet de ingezamelde fietsen aan te bieden op 4 oktober dan worden de fietsen opgehaald.

Wat speelt er in jouw buurt?