Aandacht voor verkeersveiligheid bij start scholen

Heerde

Binnenkort hangen ze er weer, de spandoeken van de verkeersveiligheidscampagne ‘De scholen zijn weer begonnen’. Jaarlijks worden de spandoeken na de zomervakantie opgehangen echter, als gevolg van de Corona-crisis, zijn kinderen straks 8 weken niet naar school geweest en is juist nu ook aandacht voor verkeersveiligheid hard nodig. De campagne heeft tot doel mensen alert te maken op de kinderen die weer naar school gaan. Automobilisten wordt gevraagd schoolomgevingen te mijden en hun snelheid in de omgeving van kinderen aan te passen.

Spandoek De scholen zijn weer begonnen aan de Eperweg in Heerde

Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer

Jaarlijks komen er bij verkeersongevallen kinderen om het leven of raken zij ernstig gewond. Het grootste deel daarvan betreft fietsers. Van de maanden september en oktober is bekend dat het aantal ongevallen tussen kinderen en automobilisten dan beduidend hoger is. Simpelweg omdat kinderen en automobilisten weer aan elkaar moeten wennen in het verkeer. Juist nu in een periode dat het extra rustig was op de weg, is het omgaan met het verkeer een hele overgang voor kinderen. De laatste weken hebben zij veel op straat gespeeld en waren er weinig auto’s om rekening mee te houden. Dat vraagt om enige aanpassing, daarom doet Veilig Verkeer Nederland een oproep aan alle weggebruikers om extra alert te zijn.

Lopend en fietsend naar school

Ook ouders kunnen een bijdrage leveren aan de veiligheid van de kinderen in het verkeer! Nu slechts de helft van de leerlingen tegelijkertijd op school verblijft, is het rustiger en overzichtelijker op weg naar en in de schoolomgeving.

  • Besteed extra aandacht aan de verkeersvaardigheid van je kind en oefen samen.
  • Kan je kind zelfstandig naar school? Laat hem of haar dan alleen gaan.
  • Laat de auto staan en breng je kind op de fiets of lopend naar school om elkaar zoveel mogelijk de ruimte te geven. Alleen door veel te oefenen worden kinderen voldoende vaardig.
  • Moet je met de auto? Parkeer verder weg en loop het laatste stuk naar school.

Houd er bij het oefenen rekening mee dat kinderen tot ongeveer 10 jaar nog niet in staat zijn om het verkeer goed te overzien. Zo is het voor een kind nog lang lastig om de snelheid van en afstand tot een voertuig goed in te schatten en kunnen zij nog niet goed uit hun ooghoeken kijken. Leeftijd speelt hierbij een rol, maar het allerbelangrijkste blijft “veel oefenen”. (lees meer de ontwikkelingsfasen van kinderen in het verkeer)

De spandoeken in de gemeente Heerde worden, waar mogelijk, voorzien van de ondertitel “Kom op de fiets of lopend en houd afstand” en blijven enkele weken hangen.

 

Wat speelt er in jouw buurt?