Onze scholen zijn weer begonnen

Heerde

Sinds 26 augustus hangen ze er weer, de spandoeken van Veilig Verkeer Nederland met de tekst ‘Onze scholen zijn weer begonnen’.  Maandag 31 augustus gaan de schooldeuren in de regio midden weer open en lopen en fietsen veel kinderen weer elke dag naar school. In de hele gemeente Heerde hangen nieuwe spandoeken waarbij automobilisten direct worden opgeroepen hun snelheid te minderen. VVN Heerde vraagt hierbij speciale aandacht voor schoolroutes. Als voorbeeld noemt de afdeling de Elburgerweg in Heerde. Hierover zijn het afgelopen half jaar verschillende meldingen binnengekomen. Omwonenden en gebruikers geven aan dat automobilisten die hier hard en gevaarlijk langs fietsende scholieren rijden.

Nieuwe spandoeken Onze scholen zijn weer begonnen in de gemeente Heerde

Gepaste snelheid en schoolzones mijden

Automobilisten kunnen helpen bij het terugdringen van de ongevalspiek onder fietsende scholieren. Dit kan door niet de maximumsnelheid te rijden, maar een gepaste snelheid en door schoolzones te mijden. Te hard rijden is een belangrijke veroorzaker van veel verkeersongevallen. Naar schatting wordt een derde van alle dodelijke ongevallen direct of indirect veroorzaakt door een te hoge snelheid. Haast speelt hierbij een grote rol en kan eenvoudig worden voorkomen door op tijd te vertrekken. Snelheidsreductie van gemotoriseerd verkeer is de effectiefste maatregel om de veiligheid van scholieren in het verkeer te vergroten.

Controleer en oefen samen

Het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers onder scholieren is niet alleen de verantwoordelijkheid van automobilisten. Veilig Verkeer Nederland laat weten dat ook scholieren en hun ouders hierbij een cruciale rol spelen. Scholieren wordt daarom opgeroepen om hun fiets met de VVN fietscheck voorafgaand aan de eerste schooldag te controleren. Ook adviseert VVN ouders om de schoolroute samen met hun kinderen te oefenen en complexe verkeerssituaties vooraf te bespreken.

Niet meer de standaard

Naast snelheidsreductie kan Nederland in het verkeer ook nog winst behalen door vaker ongestoord en mobielvrij te rijden (MONO). Het gebruik van een smartphone in het verkeer niet langer de standaard in ons land, maar het komt nog wel voor. Bijna driekwart van de automobilisten geeft inmiddels aan de smartphone niet meer achter het stuur te gebruiken. VVN adviseert iedereen om bewust en zonder afleiding aan het verkeer deel te nemen.

Wat speelt er in jouw buurt?