Opperste concentratie tijdens verkeersexamens in Heerde

Heerde - Wapenveld

Heerde/Wapenveld– Een beetje gespannen zijn ze wel; de kinderen uit groep 7 die aan de start verschijnen tijdens de verkeersexamens in Heerde en Wapenveld. “Wordt de route wel aangegeven met bordjes en wat als mijn fiets niet goedgekeurd wordt?” Bij de start zijn ze nog wat zenuwachtig maar na een kleine kilometer zitten ze er goed in.

Lang wachten op de oversteek Brinklaan Heerde

Veel leerlingen van de Heerder basisscholen hadden de route meerdere keren geoefend. Dat maakte het examen een stuk eenvoudiger, want verkeer leer je vooral door te doen. De regels werden goed toegepast en er werd serieus gefietst. De leerlingen van CBS De Goede Herder, sleepten dit jaar de wisselbeker in de wacht. Met 0,55 fout gemiddeld per leerling, wisten zij de route het beste te voltooien. De wisselbeker, kregen zij uitgereikt door VVN-bestuurslid Thabita Bijsterbosch. De meeste fouten werden gemaakt bij het richting aangeven en ook de goede plek op de weg was voor een aantal kinderen nog echt lastig. Het gemiddeld aantal fouten per leerling lag op minder dan 1 fout per leerling.

Oversteek Brinklaan Heerde

Ook dit jaar werd er in Heerde weer overgestoken bij de fietsoversteek op de Brinklaan nabij Villa Jacoba. Vorig jaar al, kwam naar voren dat de verkeerssituatie voor veel weggebruikers onduidelijk was, sinds deze oversteek in 2020 uit de voorrang is gehaald. Er stopten dit jaar weliswaar minder automobilisten voor de oversteek dan vorig jaar, maar de kinderen moesten daardoor regelmatig erg lang wachten voordat ze veilig over konden steken. Ook hadden sommige kinderen moeite met het opstelvak in het midden van de weg. “Staat mijn achterwiel nu wel of niet binnen het vak, of misschien toch nog een beetje op de rijbaan?”, vroegen sommige kinderen zich af. Naar aanleiding van deze verkeerssituatie vorig jaar is door een verkeerskundige van Veilig Verkeer Nederland een advies uitgebracht om de situatie te verbeteren. “We zijn gehoord, maar helaas is daarop nooit actie ondernomen. Wij krijgen nog altijd veel klachten van mensen binnen over dit punt, aldus Astrid van der Windt van VVN-Heerde. “Het gevoel van onveiligheid is groot en fietsers, vooral ouderen en ouders met jonge kinderen, geven aan dat ze hier vaak lang moeten wachten voordat ze over durven te steken.”

Het examen werd mogelijk gemaakt door de gemeente Heerde, de Provincie Gelderland, Veilig Verkeer Nederland (VVN), en ruim 20 vrijwilligers.

VVN verkeersexamen Wapenveld 2022
VVN verkeersexamen Heerde
dreamteam VVN-Heerde
verkeersexamens Wapenveld 2022
De VVN Wisselbeker ging in 2022 naar de Goede Herder in Wapenveld

Wat speelt er in jouw buurt?