Verkeersexamens maken verwarrende situatie Brinklaan duidelijk

Heerde

Juni 2021 - Tijdens de verkeersexamens in de gemeente Heerde werd de verwarrende verkeerssituatie bij de fietsoversteek nabij Villa Jacoba duidelijk.

Oversteek Brinklaan Heerde verkeersexamens Heerde

Deze fietsoversteek is sinds vorig jaar zomer uit de voorrang gehaald om zo met de komst van verkeerslichten nabij de Huisartsenpost op de gehele Brinklaan een eenduidige uitstraling te hebben. Dat dit in de praktijk niet het gewenste effect heeft, werd tijdens de verkeersexamens extra duidelijk omdat de weg vanwege de afsluiting van de Kamperweg extra druk was. Niet alleen gewoon autoverkeer passeerde veelvuldig, ook was er veel vrachtverkeer. Vrachtverkeer dat hier normaal gesproken niet langskomt en dus ook niet gewend was aan de oude situatie stopte regelmatig voor de overstekende fietsers. Ook automobilisten stopten regelmatig en bestuurders wekten daarbij onbedoeld verwarrende situaties voor de kinderen op. Een enkele keer ontstond een gevaarlijke situatie doordat het verkeer aan de ene weghelft stopt, maar aan de andere weghelft doorreed. Veilig Verkeer Nederland gaat in overleg met de gemeente de situatie opnieuw bekijken.

De leerlingen van de Heerder basisscholen weerden zich overigens, net als de leerlingen in Wapenveld kranig in het drukke verkeer. De regels werden in het algemeen goed toegepast en er werd serieus gefietst. De meeste fouten werden gemaakt bij het richting aangeven en het voorsorteren bij het linksaf slaan blijkt voor veel kinderen nog echt lastig. Het gemiddeld aantal fouten per leerling lag op 1,386.

Het examen werd mogelijk gemaakt door de gemeente Heerde, ROV Oost-Nederland, Veilig Verkeer Nederland (VVN), en ruim 20 vrijwilligers.

Wat speelt er in jouw buurt?